Computer algemeen
Door 10 september 2015 Lees verder →

ACDSee Video Studio

ACDSee Video Studio is een videobewerkingsprogramma dat bijzonder eenvoudig in het gebruik is. Het videobewerkingsprogramma staat een beetje in de schaduw van de zeer uitgebreide fotobewerkingsprogramma’s van ACD Systems, zoals ACDSee 18 of ACDSee Pro 8. Desondanks beschikt het over de belangrijkste mogelijkheden: het combineren van video en audio, het toevoegen van titels en overgangen en natuurlijk diverse knip- en plakacties. Het resultaat is heel eenvoudig op te slaan in verschillende formaten of direct te uploaden naar YouTube, Facebook of Twitter.

Met ACDSee Video Studio kunt u video’s in verschillende formaten importeren, bewerken en exporteren. Het resultaat is op te slaan in onder meer MP4, AVI, WMV, MOV, M4V, MKV en MP3. Uiteraard bepaalt u daarbij zelf de resolutie, tot aan full HD (1920×1080 pixels). Dit is een wat ouder programma en 4K video wordt niet ondersteund. Een belangrijk onderdeel van het programma is de Library. Hier verzamelt u de media die u in een productie wilt gebruiken. Het is ook mogelijk het scherm op te nemen, waardoor ACDSee Video Studio geschikt is voor het maken van eLearning en marketing videos. Door media naar een tijdlijn te slepen kunt u ermee werken. Het is dan mogelijk video en audio te verplaatsen, te splitsen, te knippen en te plakken of te verwijderen. Een schuifbalk laat u inzoomen om met precisie te werken of uitzoomen om het overzicht over het project te behouden. Onder de Library zijn knoppen te vinden voor Captions (titels en ondertitels), Voice (spraak) en Transitions (overgangen). Het aantal overgangen is nogal beperkt.

Werking

Het eerste dat u moet doen na het installeren van het Windows programma is het toevoegen van video en audio. Gebruik de knop Add om videobestanden te selecteren die u op dit moment wilt gebruiken en voeg ze toe aan de Library. Van hieruit kunt u een bestand naar de tijdlijn slepen. Lastig is dat video en audio bij het op de tijdlijn plaatsen gescheiden worden. Versleept u het videospoor, dan gaat het audiospoor niet automatisch mee. Dat kan tot problemen leiden omdat het geluid dan niet meer synchroon loopt met het beeld. Een oplossing om dit te voorkomen is het selecteren van beide sporen (klik op het eerste spoor, houd Ctrl of Shift ingedrukt en klik op het tweede spoor). Nu blijven de sporen bij elkaar.

Knippen

Om video en audio tegelijkertijd te knippen gebruikt u dezelfde werkwijze. Plaats dan de aanwijzer op het gewenste punt en klik op de knop Split. Hierdoor wordt het videofragment in twee delen geknipt en kunt u er bijvoorbeeld één verwijderen. Let er op dat fragmenten die volgen op het verwijderde deel niet automatisch aansluiten. U moet alle fragmenten dus weer naar elkaar toe slepen. Met de andere knoppen in de tijdlijn zijn fragmenten te knippen, kopiëren en plakken. Een groene en rode markering dienen als startpunt en eindpunt voor het maken van selecties. Daar heeft u verder niet zoveel aan, behalve dat u een selectie direct als een aparte video kunt opslaan (File >> Produce Selection As).

Geluid bewerken

In de interface kwamen we geen mogelijkheden tegen om het geluid te bewerken. Denk hierbij aan in- en uitfaden of het aanpassen van het volume. Dat blijkt te kunnen door te rechtsklikken op de gewenste plaats en de optie Add Audio Control Point te gebruiken. Als u twee van deze punten heeft kunt u er één naar beneden slepen en zo een fade in of fade uit realiseren. Het volume wordt geregeld door de hele lijn in het audiospoor omhoog of omlaag te slepen. Het toevoegen van titels werkt een beetje vreemd, maar is niet moeilijk. Klik op de knop Captions en kies Add. Typ dan een titel en selecteer het lettertype en de grootte. Met knoppen is de plaatsing van de titel te regelen (links, gecentreerd, rechts enzovoort) maar het is gek genoeg niet mogelijk de titel gewoon op te pakken en ergens op het scherm neer te zetten. Ook lukte het ons niet om een titel en een ondertitel tegelijk te laten verschijnen. Met de knop Voice kan een ‘voice over’ worden vastgelegd. Daarvoor dient u wel te beschikken over een microfoon in of aan de computer. Onder Transitions vinden we de mogelijke overgangen tussen twee fragmenten. Het blijkt het beste om een fragment te selecteren en dan een overgang in de tijdlijn te slepen. De overgang komt dan rechts van het geselecteerde fragment. Helaas liep ACDSee Video Studio regelmatig vast tijdens het toevoegen van overgangen. Ook is het aantal overgangen beperkt.

Watermerk

Onder Tools >> Options >> Watermark is een optie te vinden om een watermerk over een video te leggen. Dat is heel handig wanneer u uw intellectueel eigendom wilt beschermen, of gewoon een bedrijfsnaam continu in beeld wilt brengen. Het watermerk kan gedeeltelijk transparant zijn en wordt in de vorm van een PNG, GIF of BMP bestand toegevoegd. U kiest uit één van negen vaste posities. Als de productie klaar is bewaart u die eerst met File >> Save Project As. Klik dan op de knop Produce and Upload. Hier kiest u voor Common Format, wat zoveel betekent als een gewoon videobestand op de harde schijf, of Share to YouTube. In het laatste geval kunt u inloggen met uw YouTube account en wordt de video direct geüpload. Kiest u voor Common Format, dan is het mogelijk een groot aantal exportformaten te kiezen (zoals MP4, AVI, WMV, MOV, M4V, MKV en MP3). Klik op Detailed Settings om de resolutie en bitrate in te stellen, anders wordt een standaard waarde gebruikt die mogelijk niet naar uw wens is. Het is een beetje verwarrend dat de interface van ACDSee Video Studio verdwijnt tijdens het renderen. Het lijkt daardoor voor de beginner alsof het programma gecrashed en afgesloten is. Maar niets is minder waar. Door in een render-venstertje op een knop Finish te klikken komt het programma weer naar voren. De video is dan opgeslagen in een submap ACDSee Video Studio van uw map Documenten.

Conclusie

ACDSee Video Studio heeft duidelijk sterke en zwakke punten. De ingebouwde mogelijkheden voor het toevoegen van titels en overgangen zijn heel beperkt en niet uitbreidbaar. De bewerkingsmogelijkheden kunnen beter en dat geldt ook voor het exporteren. Hier staat tegenover dat ACDSee Video Studio eenvoudig in het gebruik is. Veel videobewerkingsprogramma’s hebben simpelweg teveel mogelijkheden: heel veel sporen, knoppen, effecten en noem maar op, waardoor men gemakkelijk de weg kwijt raakt. De kracht van Video Studio is dat de mogelijkheden beperkt zijn en de interface lekker duidelijk. Een bijzondere mogelijkheid is het kunnen toevoegen van een watermerk om zo uw video’s te beschermen tegen misbruik. ACDSee Video Studio kost € 57,99 en dat is alleszins redelijk voor het gebodene. Het is mogelijk om eerst een proefversie te downloaden om te zien of het programma aan jouw eisen voldoet.

Kijk voor meer informatie op www.cd-e.com/nl/acdsee-video-studio.html of www.acdsee.com/en/products/acdsee-video-studio.

Geplaatst in: Software