Computer algemeen
Door 18 juli 2015 Lees verder →

Datacolor Spyder5Elite

Kleurmanagement is voor de serieuze digitale fotograaf van essentieel belang. Uw digitale camera, maar ook uw monitor, laptop, tv, projector enzovoort werken allemaal in hun eigen kleurruimte. Voor een optimaal en kleurecht resultaat dient u ze allemaal op elkaar af te stemmen. Om dat te kunnen doen heeft Datacolor onder de naam Spyder kleurkalibratie-oplossing op de markt gebracht. Recent verscheen een nieuwe versie: de Datacolor Spyder5Elite.

De Spyder5Elite maakt gebruik van een unieke sensor die kleur registreert op dezelfde manier als het menselijke oog. Aangezien er geen twee apparaten zijn die exact dezelfde kleur weergeven, is nauwkeurige kalibratie noodzakelijk om een consistente en ware kleurweergave te verkrijgen. Bovendien zullen TV’s, tablets en zelfs gekalibreerde beeldschermen geleidelijk afnemen in nauwkeurigheid. Door het toepassen van kleurkalibratie, elke één tot twee maanden, kan er voor gezorgd worden, dat de scherpte, correcte kleuren, schaduwen en details correct blijven worden weergegeven. De Spyder5Elite kalibreert een groot aantal ‘wide-gamut’ en ‘normal-gamut’ beeldschermen. De Spyder5 software past het beeldscherm aan het omgevingslicht aan. De Spyder5Elite kan tevens gebruikt worden om projectoren te kalibreren.

Installatie

Het werken met de Spyder5Elite is niet moeilijk. Installeer als eerste de Spyder5 software op uw computer. Deze software (Windows of Mac) dient men van de Datacolor website te downloaden. Prima, want op die manier beschikt men altijd over de meest recente versie. Start na het downloaden de software en sluit als daarom gevraagd wordt de Spyder5 Elite op een vrije USB-poort aan. De eerste keer moet u een activatieproces doorlopen. Hierbij moet u het serienummer van de Spyder en uw naam en e-mailadres opgeven. Na een succesvolle verificatie verschijnt een licentiecode. Deze code heeft u later nodig als u de Spyder opnieuw wilt installeren. Druk de licentiecode dan ook af en bewaar deze goed. Daarna worden nog een aantal vragen gesteld en is de installatie gereed en verschijnt een welkomstscherm.

Wizard

Een wizard helpt u nu bij het kalibreren van de monitor. In het eerste scherm worden vier zaken onder uw aandacht gebracht die u dient af te vinken. Zo moet de monitor minimaal 30 minuten zijn opgewarmd en mag er geen intens licht op de monitor invallen. Let vooral op bij punt drie inzake het instellen van contrast, kleurtemperatuur (op 6500K) en helderheid. Ook moet de Spyder direct op de computer zijn aangesloten en niet via een HUB. Hebt u aan alle gevraagde zaken voldaan, klik dan op Next. In de volgende schermen selecteert u het schermtype. In het scherm Calibration Settings wordt op basis van de ingevoerde gegevens een advies getoond voor gamma, witpunt en helderheid. Via de knop Advanced Settings kunnen ook nog zaken als Custom Target, Room Light en Gray Balance Calibration worden gewijzigd.. Via Basic Settings keert men weer terug naar het vorige scherm. In het volgende scherm wordt gevraagd de Spyder5Elite in de houder te plaatsen om het omgevingslicht te meten. In het volgende scherm wordt op basis van de meetresultaten een insteladvies voor wat betreft helderheid en witpunt voor de monitor gegeven. Accepteer dit advies door de optie Accept recommended settings aangevinkt te laten en klik op Next.

Kalibratie

In het volgende scherm wordt gevraagd de Spyder5Elite op het scherm te plaatsen. Plaats het apparaat op het op het scherm getoonde kader en klik op Next. De feitelijk kalibratiemeting van het beeldscherm vindt nu plaats. Let op, want op een zeker moment moet u de helderheid van het scherm eventueel handmatig aanpassen. Pas de helderheid net zo lang aan en klik op Update totdat de gewenste waarde (180 cd/m2) is ingesteld. Klik vervolgens op Continue. Wacht nu geduldig af totdat de kalibratie is voltooid en klik dan op Finish. Geef in het volgende scherm Save Profile het aangemaakte kleurprofiel een unieke naam en klik op Save. Onder Calibration Reminder kan de periode worden gewijzigd wanneer de software een melding geeft om de monitor opnieuw te kalibreren. Klik daarna op Next. In het volgende scherm SpyderProof kunt u door op de knop Switch te drukken de verschillen zien tussen de oorspronkelijke instellingen en het aangemaakte kleurprofiel. Via de optie Open Custom kan men een eigen beeld laden en zien wat het effect van de kalibratie is. Via de optie Full Screen kan men het beeld eventueel beeldschermvullend vergelijken door op de spatiebalk te drukken. In het scherm Profile Overview kunt u uw monitor vergelijken met andere monitoren en kleurstandaards.

Geavanceerde analyse

Interessant is de optie Display Analysis. Door in het pull-down men Shortcuts deze optie te kiezen kan men een aantal metingen laten uitvoeren waarmee de kwaliteit van de monitor kan worden bepaald. Er kan gekozen worden uit de tests Gamut, Tone Response, Brightness and Contrast, White Point At Different OSD Settings, Screen Uniformity (bij gebruik van meerdere monitoren) en Color Accuracy. Vink de gewenst test(s) en klik op Begin tests. Tijdens het uitvoeren van de tests dient men wel alert te blijven, want men wordt diverse malen gevraagd enkele zaken handmatig te wijzigen en daarna op Measure te klikken om de metingen voort te zetten. Aan het eind van de metingen worden de resultaten van alle tests keurig in een kader getoond. Let wel op, dat u na deze uitgebreide analyse de monitor weer instelt op de waarden (bijvoorbeeld de helderheid) die u hebt ingesteld tijdens het kalibratieproces.

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Datacolor Spyder5Elite biedt fotografen een betaalbare oplossing voor het kalibreren van hun monitor(en), maar ook TV en projector. De Spyder5Elite is compact en dankzij de wizard die ook minder ervaren gebruikers door het kalibratieproces loodst uiterst gebruiksvriendelijk. De Datacolor Spyder5Elite heeft een adviesprijs van € 259,- en dat is gezien de geboden kwaliteit en gebruiksgemak alleszins redelijk.  Op basis van de uitstekende prijs/kwaliteitverhouding kennen wij de Datacolor Spyder5Elite dan ook een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.datacolor.com.

Geplaatst in: Accessoires, Pixelmania Award