Computer algemeen
Door 27 mei 2015 Lees verder →

Epson Perfection V800 Photo

Epson heeft met de Perfection V800 Photo een nieuwe flatbedscanner voor het digitaliseren van oude foto’s, negatieven en dia’s op de markt gebracht. De grootte van het scangebied, het brede scala van ondersteunde filmformaten – van 35 mm kleinbeeld tot en met 5×4 inch – en de talrijke geavanceerde opties, maken de Perfection V800 Photo ideaal voor fotografen die hun oude, analoge beeldmateriaal een nieuw – digitaal – leven willen geven. Wij voelden de Epson Perfection V800 Photo uitgebreid aan de tand.

De Epson Perfection V800 Photo bezit een Dual Lens-systeem. Dit maakt het scannen van film (op 6400 dpi) en foto’s (op 4800 dpi) met een hoge optische resolutie en automatische selectie van de juiste lens voor de optimale scankwaliteit en snelheid mogelijk. De scanner biedt een hoge optische dichtheid (4,0 Dmax) en geeft een breed scala van kleurtinten met buitengewoon hoge nauwkeurigheid weer, vooral in de donkere gedeelten van originelen. De nieuw ontworpen filmhouders zijn steviger en bieden grotere controle bij het aanpassen van de hoogte van de filmhouder om het brandpunt fijner af te kunnen stellen en daarmee beelden scherper te kunnen maken. De nieuwe filmhouders bevatten tevens een plaat ter voorkoming van Newton-ringen om de originelen plat te houden voor een betere scankwaliteit.

Digital ICE-technologie

De Perfection V800 is standaard uitgerust met Digital ICE-technologie voor het verwijderen van onvolkomenheden, zoals stof, haartjes, krassen, vingerafdrukken en kreuken in gescande films, dia’s en foto’s zonder dat tijdrovende handmatige herbewerking nodig is. Bij Digital ICE voor film wordt gebruikgemaakt van een geavanceerde combinatie van infrarood licht en complexe algoritmen om onvolkomenheden in het oppervlak te detecteren en verwijderen. Voor hoge productiviteit maakt deze nieuwe scanner gebruik van de ReadyScan LED-technologie van Epson, die de opwarmtijd terugbrengt tot minder dan een seconde, waardoor gebruikers vrijwel meteen kunnen starten met scannen. De scanner is gecertificeerd voor Energy Star, deels dankzij het zeer lage stroomverbruik dat is vereist door de ReadyScan LED-technologie. De buitengewoon lage scantemperatuur die wordt gegenereerd door de LED-lichtbron zorgt ervoor dat zelfs de meest fragiele originelen veilig kunnen worden gescand.

Installatie

Na het uitpakken en gereed maken van de scanner, dient men vóór gebruik eerst de benodigde software te installeren. Hiervoor wordt voor Windows-gebruikers een cd-rom meegeleverd met daarop de scandriver en diverse hulpprogramma’s. Mac-gebruikers dienen on-line de benodigde software te downloaden. Tijdens de installatieprocedure (op een Windows-computer) moet men eerst het type scanner (V800) selecteren en vervolgens wordt de benodigde scannerdriver geïnstalleerd. Daarna krijgt men de optie om diverse hulpprogramma’s te downloaden en te installeren. Tijdens het installatieproces wordt op een gegeven moment gevraagd om de scanner via de meegeleverde USB-kabel op de computer aan te sluiten en aan te zetten. Als deze vervolgens door de software wordt herkend wordt de installatie afgerond en is de scanner klaar voor gebruik. Op de computer staat nu een programma genaamd Epson Scan en een handleiding, evenals – indien daarvoor is gekozen – diverse hulpprogramma’s. Bij de scanner wordt tevens een versie van Silverfast SE 8 meegeleverd. Hiermee kan men de scankwaliteit aanzienlijk verbeteren. Deze software dient men apart vanaf cd-rom op zowel een Windows- of Mac-computer te installeren.

Epson Scan

Het scannen van foto’s, negatieven of dia’s met Epson Scan is relatief eenvoudig. De software beschikt over drie modi, te weten een Volautomatische modus, Thuismodus en Professionele modus. Laatstgenoemde modus biedt de meeste instelmogelijkheden om het scanresultaat te beïnvloeden. In de Volautomatische modus kunnen alleen kleinbeeld-kleurenfilms en -dia’s (35 mm) worden gescand. Deze volautomatische modus biedt via de optie Aanpassen de mogelijkheid om de bron (Foto/document of Film) en de outputresolutie te wijzigen. Verder kan men kiezen voor de opties Stof verwijderen, Kleuren herstellen en Automatische fotorichting. Via Instellingen voor Bewaar bestand kan men opgeven in welk beeldformaat (JPEG, Multi-TIFF, PDF, PICT of TIFF) en in welke map op de computer het scanresultaat moet worden bewaard. Na het correct instellen van alle opties is een druk op de knop Scannen voldoende om de scan uit te voeren. In de stand Thuismodus krijgt men een uitgebreider startscherm te zien met opties als Documenttype, Beeldtype, Bestemming en Beeldaanpassingen. Handig is vooral de knop Voorbeeldscan, waarmee men een eerst een proefscan maakt. In het venster Voorbeeldscan kan men het beeld eventueel nog roteren. Klikt men nu bij Beeldaanpassingen op bijvoorbeeld de optie Kleurherstel, dan ziet men in de voorbeeldscan direct het effect hiervan! Is alles naar wens dan wordt met een druk op de knop Scannen de scan gemaakt. De professionele modus biedt de meeste instelmogelijkheden. Zo telt het vak Aanpassingen een aantal extra knoppen, genaamd Automatisch belichten, Histogramaanpassing, Tooncorrectie, Afbeeldingsaanpassing en Kleurenpalet, waarmee men het scanresultaat nog verder kan verfijnen en verbeteren. Ook in deze modus moet men eerst een voorbeeldscan maken en dan pas de feitelijke scan. We hebben diverse formaten dia’s – van kleinbeeld tot en met 4×5 inch – gescand. We hebben daarvoor zowel de Volautomatische-, de Thuis- als de Professionele modus gebruikt.

Volautomatische modus

De Volautomatisch modus ondersteunt alleen kleinbeeldfilms en –dia’s. Er wordt met de scanner een houder voor filmstroken en een voor ingeraamde kleinbeelddia’s meegeleverd. Het plaatsen van ingeraamde dia’s is eenvoudig, maar het plaatsen van niet-ingeraamde dia’s in de houder voor filmstroken vergt wel wat handigheid. Na het plaatsen van een houder met 12 ingeraamde dia’s uit de jaren ’70 en het aanpassen van de output-instellingen – we kiezen hier voor de optie Film, een resolutie van 1200 dpi en zetten de optie Stof verwijderen aan – drukken we op de knop Scannen om de twaalf dia’s te digitaliseren. Dit gehele proces – voorbeeldscan maken en de 12 dia’s individueel inscannen – duurt circa 22 minuten. In de opgegeven map staan vervolgens de 12 gescande beelden. De kwaliteit van de scans is verrassend goed. Uiteraard moet men bij heel oude, verkleurde dia’s uit de jaren ’70 zelf nog aan de slag om een en ander te optimaliseren. De beelden zijn ook – ondanks dat we de optie Stof verwijderen hadden aangevinkt – niet stofvrij te noemen. We hebben ook drie stroken kleurennegatieffilm met in totaal 15 beelden ingescand. De procedure is hetzelfde en duurt na een druk op de knop Scannen circa 24 minuten. Ook voor scans van kleurennegatieven geldt dat men ze zelf nog moet nabewerken, maar de resultaten vallen niet tegen.

Thuismodus

Voor grotere beeldformaten, zoals 120/220 rolfilm en 4×5 inch dia’s, moet men minimaal de stand Thuismodus gebruiken. We hebben een op Fujifilm Velvia geschoten 6×9 cm dia van Delicate Arch in Arches National Park gescand in deze modus. We hebben gekozen voor de hoogste resolutie van 4800 dpi met de optie Digital ICE Technology aangevinkt. Voor het maken van de voorbeeldscan moeten we niet vergeten om eerst op Configuratie te klikken en in het submenu Afmeting film bij Medium formaat film de optie 6×9 te selecteren. Klik daarna op OK om het scherm Configuratie te sluiten. Het 6×9 cm beeldformaat zal nu automatisch tijdens het scanproces worden herkend. Klik vervolgens op Scannen en stel in het dialoogvenster Instellingen voor Bewaar bestand de locatie, bestandsnaam en beeldformaat in en klik tot slot op OK om de scan te maken. Het scannen van een middenformaat-dia in de hoogst mogelijke resolutie duurt beduidend langer dan een kleinbeelddia. Het gehele scanproces nam maar liefst ruim 14 minuten in beslag, maar dan heb je ook wel een digitaal beeld in een heel hoge resolutie. En met een fantastische beeldkwaliteit! Wie het scanresultaat nog verder wil optimaliseren kan gebruik maken van de professionele modus, maar wij waren al zeer tevreden met het resultaat van deze modus. Opties als Kleurherstel en tegenlichtcorrectie waren ook niet nodig.

Professionele modus

Wie het maximale digitale rendement uit zijn of haar beelden wil halen kan gebruik maken van de Professionele modus. Deze modus biedt de meeste instelmogelijkheden en een hoogst mogelijke scanresolutie van 12800 dpi met 48-bit kleuren. Om een dergelijke hoge scanresolutie te kunnen gebruiken, dient men wel beschikken over een computer met 8 of nog beter 16 GB werkgeheugen en de nodige vrije ruimte op de harddisk. Verder kan men in deze modus er vooraf voor kiezen om opties als Verscherpen, Korrelvermindering, Kleurherstel, tegenlichtcorrectie en Stof verwijderen aan of uit te zetten. En via opties als Automatisch belichten, Histogramaanpassing, Tooncorrectie, Afbeeldingsaanpassing en Kleurenpalet kan men nog tal van zaken instellen alvorens te gaan scannen. Wij hebben een 4×5 inch dia gemaakt op Fujifilm Velvia vlakfilm in een slot canyon in Arizona ingescand. We hebben daarbij de opties Verscherpen, Korrelvermindering en Stof verwijderen aangevinkt en de overige opties ongemoeid gelaten. De maximaal instelbare resolutie voor een 4×5 inch dia was op ons systeem 3200 dpi met 24-bit kleuren. Het gehele scanproces van deze 4×5 inch dia duurde circa 7 minuten. Het resultaat was ronduit fantastisch. Ondanks het grote contrast tussen donkere en lichte partijen, gaf het gescande beeld zeer goed en natuurgetrouw de sfeer van de oorspronkelijke dia weer.

Conclusie

pixelmania-awardEpson heeft met de Perfection V800 Photo een uitstekende filmscanner op de markt gebracht voor fotografen die hun oude foto’s en dia’s een nieuw digitaal leven willen inblazen. De kwaliteit van de scans met standaardinstellingen is al zeer goed en de vele instelmogelijkheden maken het mogelijk om het uiterste uit uw oude negatieven en dia’s te persen. Wie veel ingeraamde kleinbeelddia’s heeft liggen kan prima uit de voeten met de Volautomatische modus, terwijl in de stand Thuismodus ook beelden gemaakt op 120/220-rolfilm en groter redelijke vlot en in een zeer goede kwaliteit kunnen worden gescand. Wie absoluut het maximale uit zijn of haar beelden wil halen kan gebruik maken van de Professionele modus van Epson Scan of het tevens meegeleverde scanprogramma SilverFast SE 8 gebruiken. De Epson Perfection V800 Photo heeft een adviesprijs van € 669,-, maar de scanner wordt inmiddels online al voor ruim onder de € 600,- te koop aangeboden. Voor dat geld haalt men een voortreffelijke filmscanner in huis. Op basis van de uitstekende prestaties en de prima prijs/kwaliteitverhouding kennen wij de Epson Perfection V800 Photo in de categorie filmscanners dan ook een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.epson.nl.