ComputerComputer
Door 20 april 2015 Lees verder →

Sony FE 24-240mm F3.5-6.3 OSS zoomobjectief

Sony heeft met het FE 24-240mm/F3.5-6.3 OSS objectief een aantrekkelijk telezoomobjectief voor A7 systeemcamera’s op de markt gebracht. Dit nieuwe zoomobjectief heeft een metalen behuizing en is beschikbaar in een zwarte uitvoering. Volgens fabrikant Sony kan dit zoomobjectief alles aan, van landschappen en dagelijkse portretten tot spannende sport- en actiescènes. Het enorme 24-240 mm bereik (10x zoom) maakt dit telezoomobjectief tot de ideale reispartner, die brandpuntafstanden van groothoek tot telezoom aankan, zonder dat u extra lenzen mee hoeft te nemen. Wij namen de proef op de som.

Sony-FE-24-240mm_01

Het Sony FE 24-240 mm/F3.5-6.3 OSS objectief is stof- en vochtbestendig. Op onze A7 II systeemcamera heeft dit zoomobjectief een beeldhoek van circa 84 tot 10 graden. Het is mogelijk dit zoomobjectief te gebruiken op bijvoorbeeld een Sony A6000, dan wordt het in feite een 36-360 mm zoomobjectief met een beeldhoek van circa 61 tot 6,5 graden. Het zoomobjectief weegt 780 gram, is circa 12 cm lang en heeft een diameter van 8 cm. Het heeft een maximaal diafragma in de groothoekstand van F3.5 en in uiterste telestand F6.3. Het minimale diafragma is F22 in groothoekstand en F40 in telestand. De lensconstructie telt 17 elementen in 12 groepen. Het lensontwerp telt vijf asferisch geslepen lenselementen en één element van ED-glas, wat bijdraagt aan uitstekende optische prestaties in een – voor full-frame – relatief compacte behuizing. Het objectief heeft een filterdiameter van 72 mm. De minimale scherpstelafstand is 50 cm in groothoekstand en 80 cm in telestand. Een geavanceerde lineaire motor garandeert een snelle en accurate automatische scherpstelling. De ingebouwde Optical SteadyShot (OSS)-beeldstabilisatie is zeer welkom voor telezoomopnames vanuit de hand en scènes met weinig licht bij langere sluitersnelheden. Dit geldt echter niet voor de A7 II die intern over een vijfassige beeldstabilisatie beschikt. Dankzij een firmware-update (v1.2) werken beide systemen probleemloos samen. De 7 afgeronde diafragmalamellen verzorgen de achtergrondonscherpte (bokeh). Het zoomobjectief wordt geleverd inclusief kunststof lensdoppen en zonnekap. Een buidel om het objectief in op te bergen wordt standaard niet meegeleverd.

Sony-FE-24-240mm_02

Prestaties

Het Sony FE 24-240 mm/F3.5-6.3 OSS zoomobjectief stelt op onze A7 II vlot scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om zo de bijvoorbeeld scherptediepte te verleggen – door aan de smalle scherpstelring te draaien. Dankzij de soepel lopende scherpstelring gaat het handmatig scherpstellen prima, maar de scherpstelring is in verhouding tot de brede zoomring wel wat aan de smalle kant. De brede zoomring loopt overigens wat minder soepel, maar dat zal waarschijnlijk nieuwigheid zijn. De met dit zoomobjectief gemaakte beelden hebben last van enige vervorming. Onze metingen geven in de groothoekstand een geringe tonvormige vertekening (circa -1%) aan. Na inzoomen verdwijnt deze tonvormige vertekening langzaam om over te gaan in een zeer lichte kussenvormige vertekening (< 0,5%). Bij dit alles is wel een kanttekening te plaatsen: de camera corrigeert de vertekening grotendeels softwarematig. In de RAW-beelden zijn dan ook een veel grotere ton- en kussenvormige vertekening zichtbaar.

Scherpte

Ook de vignettering of lichtafval wordt softwarematig gecorrigeerd. Deze bedraagt in de uiterste hoeken (in de JPEG-bestanden) in de groothoekstand (24 mm) bij volle lensopening (F3.5) ruim 1,2 stop en in uiterste telestand (240 mm) bedraagt de lichtafval bij volle lensopening (F6.3) ruim 0,5 stop. Overigens is de lichtafval eenvoudig in een goed beeldbewerkingsprogramma te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit zoomobjectief goed. Bij volle lensopening is het beeld in de groothoekstand aan de randen nog wat aan de zachte kant, maar in het centrum is het objectief zeer scherp. Na diafragmering neemt de scherpte ook aan de randen snel toe en is in de groothoekstand (24 mm) rond F8.0 over het gehele beeldvlak goed tot zeer goed te noemen. In de uiterste telestand (240 mm) krijgt men het beste resultaat rond F11. ligt Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. Ook fotograferen met tegenlicht leverde geen noemenswaardige problemen op. Al met al prima waarden voor een 10x telezoomobjectief. We moeten wel een kritische kanttekening plaatsen: de achtergrondonscherpte (bokeh) oogt naar onze smaak wat te onrustig. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

Sony heeft met dit FE 24-240 mm/F3.5-6.3 OSS objectief een aantrekkelijk reiszoomobjectief voor Sony systeemcamera’s afgeleverd. Met een adviesprijs van € 999,- is dit 10x telezoomobjectief gezien de stof- en vochtbestendige constructie, het ingebouwde beeldstabilisatiesysteem, alsmede de geboden beeldkwaliteit ook alleszins redelijk geprijsd. Vooral op het gebied van scherpte presteert dit objectief voor een 10x telezoom opvallend goed. Lichtafval en vertekening zijn – met name in JPEG-formaat – alleszins acceptabel en ook gemakkelijk – indien nodig – achteraf in een beeldbewerkingsprogramma te corrigeren. RAW-fotografen dienen echter rekening te houden met meer vertekening en lichtafval. Uiteraard krijgt men betere resultaten met prime objectieven, maar wie op reis geen hele fototas gevuld met diverse objectieven wil rondzeulen, kan met dit 10x telezoomobjectief prima resultaten boeken. Zowel weidse vergezichten als portretten en close-ups laten zich er probleemloos mee vastleggen. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.

Geplaatst in: Objectieven (syscam)