Computer algemeen
Door 16 maart 2015 Lees verder →

Nikon 1 V3

Nikon heeft met de Nikon 1 V3 een nieuw topmodel in de reeks Nikon 1 systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon 1 V3 bezit een 18,4-megapixel CMOS-beeldsensor in Nikon CX-formaat, een Expeed 4A-beeldprocessor, kantelbaar en aanraakgevoelig LCD-scherm, 160-12.800 ISO-bereik, 105-punts fasedetectie- en 171-punts contrastdetectie-scherpstelling, de mogelijkheid van continu-opnamen tot 60 bps, micro-SD kaartslot, WiFi-ondersteuning en de mogelijkheid van het maken van Full HD video-opnamen. De Nikon 1 V3 wordt standaard geleverd met het Nikkor 10-30 mm/F3.5-5.6 VR kitobjectief. Een losse elektronische opsteekzoeker completeert het geheel.

Nikon1-V3-01

Het grote voordeel van camera’s zonder spiegel en prisma is dat zowel de camera als objectieven een stuk kleiner zijn dan bij traditionele reflexen. Omdat Nikon voor zijn systeemcamera’s een heel kleine beeldsensor in het zogeheten Nikon CX-formaat (8,8×13,2 mm) gebruikt dan bijvoorbeeld Samsung NX en Sony NEX (APS-C-formaat: 15,7×23,6 mm) of Olympus OM-D en Panasonic Lumix G(F) (Micro Four Thirds-formaat: 13×17,3 mm), zit de Nikon 1 V3 voor wat betreft gewicht en omvang dichter bij een stevige compact dan een eenvoudige reflex. In tegenstelling tot de Nikon 1 V2 oogt de nieuwe V3 ook weer als een compact. Dat komt doordat het grote handvat plaats heeft gemaakt voor een zeer kleine uitstulping. Links bovenop zit een opklapbaar flitsertje (richtgetal 5) met daarnaast in het midden de multi-accessoirespoort. Rechts hiervan zitten de functiekiezer, een draaiwiel, een filmknop (deze is herkenbaar aan de rode punt) en de ontspanknop met daaronder de aan/uit-schakelaar. De functiekiezer bevat naast de bekende standaard (PSAM) opties, tevens de standen Automatisch (groene camera), Creatieve stand, Geavanceerde film (HD, Slow Motion enzovoort), Bewegingssnapshot, en Beste moment vastleggen (trage weergave en Slimme fotoselectie).

Nikon1-V3-09

Multi-selector

De achterkant van de camera wordt grotendeels in beslag genomen door het 3 inch aanraakgevoelige en kantelbare TFT LCD-kleurenscherm (1.037.000 pixels). Rechtsboven het LCD-scherm zit een kleine scherpstel- en belichtingsvergrendelingsknop (AE-L/AF-L). Rechts van het LCD-scherm zit een compacte multi-selector. Deze bevat knoppen om de continu opnamen/zelfontspanner (Off, 10 of 2 sec) en afstandsbediening, scherpstelinstelling (AF-A, AF-S, AF-C en MF), belichtingscompensatie (+/- 3EV) en flitser (Invulflits, Rode-ogenreductie, Tweede gordijn+synchronisatie met lange sluitertijd, Synchronisatie op het tweede gordijn) te bedienen. In het midden zit de OK-knop waarmee gedane instellingen worden bevestigd. Aan de linkerkant van het LCD-scherm zitten vier bedieningsknoppen, te weten de Afspeel-, Menu-, Display- en Verwijder-knop. De Afspeelknop is bedoeld voor het bekijken van gemaakte opnamen en de via de Verwijder-knop (prullenbakje) kunnen eventueel (mislukte) beelden worden gewist. Via de Display-knop kan men in de fotografeer- en afspeelstand handmatig schakelen tussen diverse weergaven.

Nikon1-V3-10

Menu

Via de Menu-knop komt men terecht in het menu van de V3. Dit menu bestaat uit zes submenu’s, te weten het Afspeel-, Opname-, Films-, Beeldbewerking-, Instellingen- en WiFi-menu. Via de multi-selector kan men door de menu’s bladeren, instellingen wijzigen en dit bevestigen door op de OK-knop te drukken. Via het Afspeel-menu is het mogelijk beelden te wissen, draaien, beveiligen, verkleinen enzovoort. Zaken als beeldkwaliteit, beeldformaat, lichtmeting, kleurruimte enzovoort zijn allemaal via het Opname-menu in te stellen. In het submenu Films vindt men alle instellingen met betrekking tot de filmkwaliteit. In het submenu Beeldverwerking staan opties als Witbalans, ISO-gevoeligheid, Picture Control en Ruisonderdrukking hoge ISO. De taal, tijd(zone), schermweergave, geluidsinstellingen, aanraakschermbediening, Fn-knop toewijzing, automatische beeldrotatie enzovoort zijn te vinden in het Instellingen-menu. Via het submenu WiFi kan men de WiFi-verbinding met een ander apparaat activeren.

Nikon1-V3-11

Bewegingssnapshot en Slimme fotoselectie

In de stand Bewegingssnaphot maakt de camera standaard een slow motion videoclipje van ruim één seconde met afsluitend een foto. Er wordt bij het filmpje geen live-geluid opgenomen, maar via het menu kan een bijpassende achtergrondmuziekje (eventueel vooraf) worden geselecteerd. Het videoclipje wordt met een hoge snelheid opgenomen, zodat als deze (met normale snelheid) wordt afgespeeld het resultaat in slow motion wordt weergegeven. Een grappig concept, maar één seconde is wel erg kort om er later wat mee te kunnen doen. De stand Beste moment vastleggen is veel interessanter. In deze stand maakt de camera in totaal maximaal 40 opnamen en selecteert op basis van compositie en beweging automatisch de beste opname en slaat deze op de geheugenkaart op. Ook is het mogelijk om de gemaakte beelden in slow motion af te spelen en zelf het beste moment te selecteren. Al met al, een uitermate handige optie die vooral bij het maken van opnamen van bewegende onderwerpen nuttig kan zijn.

Nikon1-V3-08

Video

In de stand Video kan men HD-videoclips met stereogeluid maken. Er kan standaard gekozen worden uit de formaten 1080 (HD: 1920×1080) en 720 (HD-Ready: 1280×720) met 60 of 30 beelden per seconde. De videoclips worden opgeslagen in het .MOV-formaat. De camera beschikt over een ingebouwde stereo-microfoon, maar het is ook mogelijk om een externe microfoon op de camera aan te sluiten. Verder zijn er in de filmmodus tal van geluidsopties beschikbaar. Zo kan men kiezen uit de standen automatische, hoge, normale en lage gevoeligheid. Ook is er een optie om windruis te onderdrukken en om de microfoon uit te zetten. De optische vibratiereductie is in de filmstand eveneens instelbaar: normaal, actief en uit. Ook alle belichtings- en kleurstanden (Picture Control) zijn tijdens het filmen te gebruiken. Zo kan men in de stand Monochroom fraaie zwarwit-videoclips maken. Leuk zijn ook de opties in- en uitfaden waarmee men al in de camera het beeld langzaam kan in- en/of uit laten faden. Kortom, de V3 biedt voldoende instelmogelijkheden om fraaie Full-HD videoclips mee te kunnen maken.

Nikon1-V3-12

Praktijk

De Nikon 1 V3 voelt degelijk aan. De camera met accu, geheugenkaart en kitobjectief weegt slechts 410 gram (met elektronische opsteekzoeker 435 gram) en ligt dankzij de kleine verdikking aan de rechterkant goed in de hand. De bedieningsknoppen zijn overzichtelijk gepositioneerd en alle knoppen spreken ook voor zich. De twee draaiknoppen werken plezierig en het kantelbare LCD-scherm is handig voor het maken van opnamen uit een zeer laag standpunt of boven het hoofd. Het scherpstelpunt kan men vlot wijzigen door op het LCD-scherm de gewenste plek in de compositie aan te raken. Eventueel kan men ook door aanraking meteen een opname maken. Via de knop DISP kan men eventueel extra informatie op het LCD-scherm oproepen. Via het submenu Instellingen kan men een raster zichtbaar maken, hetgeen handig is bij landschaps- en architectuuropnamen. De programmastand, lichtmeetmethode, sluitertijd, diafragma, ISO-waarde en het aantal resterende videominuten blijven echter altijd in beeld zichtbaar. De snelheid van het scherpstellen is – ook bij weinig licht – prima en dat geldt ook de ontspanvertraging. De camera bezit een aantal Fn-knoppen waar eventueel veelgebruikte functies aan kunnen worden toegekend. De aparte knop voor het maken van videoclips is ook erg handig, want ook als de camera niet op de stand Movie is ingesteld kan men met één druk op deze knop een videoclip maken. Prima!

Nikon1-V3-05

Kitobjectief

De Nikon 1 V3 wordt standaard geleverd met het 1 Nikkor 10-30 mm/F3.5-5.6 VR kitobjectief. Als gevolg van de in de camera toegepaste CX-beeldsensor heeft de Nikon 1 V3 een verlengingsfactor van circa 2,7. Het kitobjectief is in feite dus een 27-81 mm zoomobjectief in kleinbeeldformaat. De aanduiding VR staat voor het in het objectief gebouwde beeldstabilisatiesysteem. Deze beeldstablisator geeft ongeveer 2 à 3 stoppen extra speelruimte. De kortste instelafstand bedraagt 20 cm. De hoeveelheid lichtafval (ca. -2/3 EV) in de groothoekstand is beperkt. Dit komt mede doordat een en ander in de camera al grotendeels wordt gecorrigeerd. Dat geldt overigens ook voor mogelijke chromatische aberratie. In de groothoekstand is er wel sprake van een duidelijke tonvormige (-2,5%) en in de telestand zien we een bescheiden kussenvormige (+ 0,25%) vertekening. Al met al presteerde deze kitlens naar behoren. Wie liever een beter presterend prime objectief gebruikt, kan eventueel kiezen voor het 10 mm/F2.8 (27 mm kleinbeeldequivalent) pancake objectief. Dit objectief ontbeert weliswaar de ingebouwde beeldstabilisator, maar presteert optisch beter dan het kitobjectief.

Nikon1-V3-02

Elektronische zoeker en grip

De elektronische opsteekzoeker Nikon 1 FD-N1000 wordt evenals een grip (GR-N1010) standaard in de kit meegeleverd. De Nikon 1 DF-N1000 elektronische zoeker is speciaal ontworpen voor de Nikon 1 V3 digitale systeemcamera. Deze compacte zoeker herbergt een 0,48 inch TFT LCD zoekerscherm met 2.359.000 pixels en biedt 100% beelddekking, evenals -3 tot +1 dioptrie-instelling en helderheid voor meer kijkcomfort. De FD-N1000 wordt op de Nikon 1 V3 aangesloten via de accessoirespoort en beschikt ook over een ingebouwde oogsensor waardoor het LCD-scherm van de camera automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de zoeker in gebruik is. Aan de linkerkant van de zoeker zit een knop om handmatig tussen elektronische zoeker en LCD-scherm te kunnen schakelen. Aan de rechterkant zit de dioptrieknop. Het losmaken van de zoeker vindt plaats door twee ontgrendelknopjes aan de linker- en rechterkant gelijktijdig in te drukken en de zoeker naar achter te schuiven. Al met al een prima zoeker van een goede kwaliteit. Desondanks prefereren we een ingebouwde elektronische zoeker, bijvoorbeeld op de plek van de flitser. Dat heeft twee voor delen: je kunt hem niet kwijtraken en je kunt gelijktijdig een systeemflitser gebruiken. De meegeleverde Nikon 1 GR-N1010 grip is gemaakt van magnesiumlegering en voegt een extra schuine ontspanknop, sub-instelwiel en aanpasbare functieknop toe. Men sluit de grip op de camera aan via een statiefschroef.

Nikon1-V3-06Beeldinstellingen

De Nikon 1 V3 heeft een 18,4-megapixel CMOS-beeldsensor. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 5232×3488 (L) pixels. Er kan ook gekozen worden voor lagere resoluties, te weten 3920×2616 (M) en 2608×1744 (S) pixels. De camera slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of RAW+JPEG. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Fijn, Normaal en Basis. De beelden worden opgeslagen op een Micro-SD-geheugenkaart. Op een 32 GB Micro-SD-geheugenkaart passen maar liefst ruim 2700 beelden in JPEG/Fijn-formaat en ruim 1200 beelden in RAW-formaat. Kiezen we voor RAW+JPEG/Fijn dan passen er nog altijd ruim 840 beelden op. De V3 kan beelden met een snelheid van 20 bps beelden in de stand JPEG/Fijn-resolutie achter elkaar opslaan. Als er vooraf op één punt is scherp gesteld kan dat zelfs met 60 bps! Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de camera de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Via de optie Picture Control kan er gekozen worden uit de kleurstanden Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret en Landschap. Van deze kleurstanden kan men afhankelijk van de instellingen de Verscherping, Contrast, Helderheid, Verzadiging en Tint (+/- 3) aan de eigen smaak aan te passen. De camera ondersteunt standaard ISO-waarden van 160 tot en met 12800 ISO.

Beeldkwaliteit

Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Fijn. Voor wat betreft kleurruimte hebben we gebruik gemaakt van sRGB. Daarnaast hebben we veelal de standaard kleurstand Standaard gebruikt. Zoals altijd hebben we de verschillen gemeten tussen de diverse kleurstanden: de kleurstand Standaard (+15%) is aan de verzadigde kant, maar dat is voor een amateurcamera niet ongebruikelijk. De stand Neutraal (+7,2%) is redelijk neutraal, terwijl de stand Levendig (+37%) fiks verzadigd is. In de stand Portret ligt het accent op huidtinten en de stand Landschap hebben een blauwe en groene accentuering. De stand Monochroom levert fraaie zwart-witbeelden. Overigens zijn al deze kleurstanden eventueel nog in de camera aan de eigen smaak aan te passen. Bij ISO-waarden van 160 tot en met 400 is de opnamekwaliteit overdag goed. Ook beelden gemaakt op de standen 800 en 1600 ISO zijn nog bruikbaar, maar door de interne ruisonderdrukking gaan er wel details verloren. Beelden gemaakt in de stand 3200 ISO en hoger vertonen betrekkelijk veel chroma-ruis. Die standen zouden we dan ook vermijden. De automatische witbalansfunctie deed zijn werk goed. Onze moeilijke testopstelling leverde geen problemen op. Wel heeft de camera de neiging om iets onder te belichten. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Nikon 1 V3 inclusief het 10-30 mm/F3.5-6.6 VR kitobjectief, losse elektronische opsteekzoeker en grip heeft een adviesverkoopprijs van € 969,-, maar in diverse webshops is de prijs inmiddels gezakt tot circa € 899,-. Dat is nog altijd stevig aan de prijs, temeer daar men voor dat geld ook een goede amateurreflex van Nikon aanschaffen. Die is misschien wat groter en zwaarder, maar heeft wel een veel grotere APS-C beeldsensor en dus ook een betere beeldkwaliteit. Wie echter op zoek is naar een compacte en lichte camera waarmee ook Full-HD video-opnamen kunnen worden gemaakt, zou de Nikon 1 V3 zeker moeten overwegen. Daarnaast bezit de V3 ook diverse creatieve extra’s die foto- en filmhobbyisten nieuwe mogelijkheden bieden. De hoge prijs blijft wat ons betreft echter een struikelblok.

[yasr_multiset setid=0]

Kijk voor meer informatie op www.nikon.nl.

Geplaatst in: Systeemcamera's