Computer algemeen
Door 19 februari 2015 Lees verder →

Canon EOS 7D Mark II

Canon heeft onlangs met de EOS 7D Mark II de langverwachte opvolger van de populaire EOS 7D op de markt gebracht. De camera heeft een 20-megapixel CMOS-beeldsensor in APS-C formaat, standaard ISO-bereik van 100-16000 ISO (uitbreidbaar naar 51200 ISO), ingebouwde GPS-unit, digitaal kompas, SD/CF geheugenkaartslots, nieuwe meetsensor, nieuw sluitermechanisme en een nieuwe optische zoeker. Al deze vernieuwingen hebben geresulteerd in een camera die vooral geschikt is voor sport- en actiefotografie.

Canon_EOS7DMkII_01

De nieuwe zoeker van de Canon EOS 7D Mark II heeft nagenoeg 100% dekking en een 1.0x vergroting. In combinatie met een verbeterde oogafstand van 22 mm zorgt dit voor een natuurlijke en grote kijkhoek. In de zoeker wordt onder andere het ingestelde opnameprogramma plus aanvullende opname-informatie, waaronder witbalans, type opname en de Flicker Detection status getoond. De camera is ook uitgerust met een reeks GPS-functies. Foto’s en filmclips zijn hiermee te voorzien van de juiste geografische locatie en kunnen dankzij een nieuwe tijdinstelling ook worden opgeslagen met het tijdstip waarop de opname werd gemaakt. De EOS 7D Mark II is ook de eerste EOS-camera met een ingebouwd digitaal kompas. Dit kompas heeft een geomagnetische sensor en een versnellingssensor die in drie richtingen werkt om fotografen in staat te stellen de lengtegraad, breedtegraad, hoogte en kompasrichting vast te leggen. Als onderdeel van het EOS System ondersteunt de EOS 7D Mark II ook een reeks accessoires, waaronder een nieuwe battery grip.

 Canon_EOS7DMkII_07Reeksopnamen

De EOS 7D Mark II is dankzij een nieuw ontworpen sluiter- en spiegelmechanisme in staat zich perfect staande te houden in een omgeving vol actie. Reeksopnamen worden gemaakt met een snelheid van 10 beelden per seconde, waarbij de volledige resolutie gehandhaafd blijft. En de sluiter heeft een duurzaamheid van 200.000 cycli. De hoge opnamesnelheid wordt gecompleteerd door een hi-speed 65-punts scherpstelsysteem, dat dankzij de hoge gevoeligheid onderwerpen met uiterste precisie haarscherp in beeld houdt. De camera is uitgerust met een van de meest geavanceerde AF-systemen in deze klasse en elk AF-punt is een cross-type1 scherpstelpunt, waarbij het centrale scherpstelpunt dual cross-type-scherpstelling biedt bij F2.8 en EV3 gevoeligheid. Dit geeft gebruikers onder alle lichtomstandigheden en bij alle onderwerpen een ongekend hoge nauwkeurigheid. De EOS 7D Mark II stelt fotografen in staat het AF-systeem volledig te configureren met een menu dat identiek is aan dat bij de EOS-1D X. Een nieuwe AF-modus-keuzehendel maakt het mogelijk direct te wisselen tussen AF-area-modi terwijl men door de zoeker blijft kijken.

Canon_EOS7DMkII_11

150k-pixel RGB+IR meetsensor

Voor een consistente en nauwkeurige meting van de belichting gebruikt de EOS 7D Mark II een geheel nieuwe 150.000-pixel sensor met 153.600 effectieve pixels, de hoogste resolutie in een EOS reflex tot nu toe. De sensor is verdeeld in 252 vlakken – elk ervan wordt afzonderlijk geanalyseerd – en de juiste instellingen worden of automatisch ingesteld of door de fotograaf zelf. De meetsensor bevat ook IR-pixels voor detectie van infraroodlicht en helpt zo het geavanceerde EOS Scene Detection System om de scène te analyseren en de AF-nauwkeurigheid te verhogen. Deze pixels werken samen met de RGB-pixels om helderheid, kleur en gezichten te herkennen, zodat altijd een consistente belichting wordt gewaarborgd. De iTR AF-technologie van Canon werkt samen met deze geavanceerde meetsensor om verbeterde volg- en AF-prestaties te bieden. De hoge resolutie van de sensor zorgt voor verbeterde AF-puntselectie op basis van gezichts- en kleurinformatie om binnen het beeldveld te helpen bij het volgen van onderwerpen.

Canon_EOS7DMkII_04

Dual Pixel CMOS

De camera is uitgerust met Canon’s Dual Pixel CMOS AF-technologie. Deze zorgt voor een vloeiende en nauwkeurige scherpstelling bij het volgen van onderwerpen tijdens filmen en snelle AF wanneer in de Live View-modus wordt gefotografeerd. Elk pixel heeft twee lichtdiodes die tijdens autofocus onafhankelijk van elkaar of voor het vastleggen van het beeld tegelijk kunnen worden uitgelezen. De EOS 7D Mark II is de eerste EOS reflex die controle biedt over de volgsnelheid en de gevoeligheid van Dual Pixel CMOS AF. Het is nu mogelijk voor de AF-snelheid een van de drie instellingen te selecteren – Standaard, Langzamer en Langzaam – en in te stellen hoe gevoelig het AF-systeem is voor plotselinge bewegingen en wanneer nieuwe onderwerpen in beeld komen voor het hoofdonderwerp. Voor deze respons is keuze uit vijf instellingen, van -2 (vergrendelt op onderwerp), waarbij het huidige onderwerp prioriteit krijgt ten opzichte van nieuwe onderwerpen, tot +2 (responsief), waarbij het AF-systeem snel zal reageren op nieuwe onderwerpen die binnen het AF-veld komen. Al deze opties maken het vooraf correct instellen van de camera er niet gemakkelijk op.

Canon_EOS7DMkII_12

Lichtflikkeringdetectie en Timerfuncties

De EOS 7D Mark II is de eerste EOS reflex met een Flicker Detection-modus. Wanneer bij kunstlicht wordt gefotografeerd, zoals TL-licht, doet zich een lichtflikkering voor die niet waarneembaar is voor het menselijk oog. Deze lichtflikkering kan resulteren in onregelmatige helderheid en kleuren wanneer een reeks opnamen wordt gemaakt. De Flicker Detection-modus van de camera detecteert frequenties van 100 Hz en 120 Hz en de momenten waarop een opname wordt gemaakt zal overeenkomen met een piek in de helderheid van de lichtbron, zodat consistente resultaten worden behaald. De EOS 7D Mark II heeft daarnaast een reeks ingebouwde timerfuncties die fotografen in staat stelt hun camera gedurende een ingestelde periode te activeren. De perfecte manier om een langzaam veranderende scène vast te leggen en time-lapse movies te maken. Voor het eerst bij een EOS reflex maakt een intervaltimer het mogelijk opnamen te maken met voorgeprogrammeerde intervallen van 1 seconde tot 99 uur, 59 minuten en 59 seconden en dat voor een onbeperkt aantal, 1 of 99 opnamen. Bij fotografie met zeer lange belichtingstijden kan de sluiter in de Bulb-modus gedurende een ingestelde tijd worden vergrendeld.

Canon_EOS7DMkII_05

Filmfuncties

De EOS 7D Mark II is uitgerust met diverse filmfuncties. Voor het eerst in een EOS reflex zijn zowel de Movie Servo AF-snelheid als de volggevoeligheid aan te passen, zodat volledig controle mogelijk is bij focuspull-effecten en overgangen tussen onderwerpen. De camera registreert elk actiemoment met Full HD-kwaliteit en biedt met een bereik van 24p tot 60p een ruime keuze uit beeldsnelheden voor opnamen met vloeiende bewegingen en slow motion-effecten. Beeldmateriaal dat met de EOS 7D Mark II is gefilmd, past naadloos in bestaande professionele video-workflows en kan dankzij de niet-gecomprimeerde (4:2:2) HDMI-uitvoer naar externe recorders worden gekopieerd. Om audio tijdens elke opnamesessie met een professionele kwaliteit vast te leggen, is de EOS 7D Mark II uitgevoerd met nieuwe microfoon- en hoofdtelefoonaansluitingen voor externe apparaten en heeft de camera een stille bediening om te voorkomen dat bedieningsgeluiden worden vastgelegd als instellingen worden gewijzigd.

Canon_EOS7DMkII_10

Praktijk

De Canon EOS 7D Mark II is uiterst degelijk gebouwd en weegt circa 910 gram (alleen body). De goed geplaatste bedieningsknoppen maken dat de camera eenvoudig en instinctief is te gebruiken. Wij hebben de camera getest in combinatie met het 24-105 mm/F4.0L zoomobjectief. Dit zoomobjectief heeft als gevolg van de 1,6 vergrotingsfactor van het APS-C formaat beeldsensor een kleinbeeldequivalent zoombereik van circa 38-168 mm. De EOS 7D Mark II heeft een heldere, optische zoeker voor het bepalen van de beeldcompositie en een 7,5 cm (3 inch) Clear View II TFT LCD-scherm (1.040.000 pixels) om scènes vast te leggen in de Live View modus. De body ligt dankzij de goed gevormde handgreep goed in de hand. Ervaren Canon-gebruikers zullen snel uit de voeten kunnen met dit nieuwe model, want de meeste knoppen spreken voor zich en de meest essentiële knoppen, zoals de ontspanknop, programmaknop en beide draaiwielen, zitten op hun vertrouwde plek. Ook de knoppen om de witbalans en ISO-waarde te wijzigen en een belichtingscompensatie (plus/min 5EV in stappen van 1/3 EV) toe te passen zitten op een vertrouwde plek.

Canon_EOS7DMkII_02b

Beeldinstellingen

De Canon EOS 7D Mark II beschikt over een 20,9-megapixel CMOS-beeldsensor waarvan effectief maximaal 20,2 miljoen pixels worden gebruikt. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 5472×3648 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 3648×2432 (M), 2736×1824 (S1), 1920×1280 (S2) of 720×480 (S3) pixels. Naast de voor Canon gebruikelijke beeldverhouding 3:2, kan men nu ook kiezen voor 4:3 (4864×3648 pixels), 16:9 (5472×3072 pixels) of 1:1 (3648×3648 pixels). De Canon EOS 7D Mark II slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW en RAW+JPEG. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men, gekoppeld aan de hierboven genoemde beeldformaten die dan aangeduid worden als respectievelijk L(arge), M(edium) en S(mall), kiezen uit de standen Normaal en Fijn. De EOS 7D Mark II ondersteunt de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Via de optie Beeldstijl (Picture Style) kan de fotograaf een specifiek beeldprogramma kiezen en eventueel scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon nog zelf aanpassen. Handig is de optie Automatisch waarbij de camera de meest geschikte Beeldstijl automatisch selecteert. Er is overigens een Picture Style Editor beschikbaar waarmee men eventueel zelf beeldstijlen kan maken. De gemaakte beelden worden opgeslagen op Secure Digital (SD, SDHC en SDXC) of CompactFlash (CF) geheugenkaarten. Op onze Kingston 64 GB SDXC-geheugenkaart passen circa 3200 beelden in de hoogste JPEG-resolutie of ruim 1740 RAW-beelden. Tijdens reeksopnamen kan zonder verlies aan prestaties tot 31 RAW-bestanden of een onbeperkt aantal JPEG’s worden vastgelegd. Prima!

Beeldkwaliteit

De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstand Standaard zijn licht verzadigd (+10,2%). De standen Neutraal (+2,7%) en Natuurlijk (+1,9%) zijn redelijk neutraal. Prima, dat is bij veel camera’s – ook van Canon – wel anders. Overigens is elke beeldstand voor wat betreft scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon aan de eigen smaak aan te passen. Zoals gebruikelijk liggen de kleuraccenten ook per beeldprogramma anders. Zo krijgen bij de beeldstijl Landschap de kleuren groen en blauw een zwaarder accent. Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de EOS 7D Mark II goed en dat geldt ook voor de automatische witbalans. Onze altijd moeilijke testopstelling werd probleemloos vastgelegd. Zoals we inmiddels gewend zijn van Canon reflexen zijn ook de hogere ISO-waarden goed bruikbaar. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 400 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 100 ISO. Ook de 1600 en 3200 ISO-beelden ogen prima en zelfs de 6400 ISO-beelden zijn na bewerking met een goed ruisonderdrukkingsprogramma in de meeste gevallen nog prima bruikbaar. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Canon EOS 7D Mark II is een prima reflex. De body is robuust, de camera snel en de beeldkwaliteit prima. We hebben dan ook weinig op de EOS 7D Mark II aan te merken, behalve dat het jammer is dat de camera geen ingebouwde flitser heeft en een kantelbaar LCD-scherm zou ook wel handig zijn geweest. Daarnaast ontbeert de camera WiFi, maar de ingebouwde GPS-unit is weer een pluspunt. De adviesprijs voor een losse body bedraagt € 1.699,- en dat is anno 2015 voor een reflex met APS-C-beeldsensor aan de stevige kant. Wie echter op zoek is naar een reflex om sportevenementen en dergelijke mee vast te leggen, zou de EOS 7D Mark II zeker in overweging moeten nemen. Met als kanttekening dat het goed instellen van het uitgebreide AF-systeem wel wat extra handelingen vereist. Voor alle andere soorten fotografie adviseren we dan ook om te kijken naar een ander model, zoals bijvoorbeeld de met een Pixelmania Award bekroonde full-frame Canon EOS 6D of de instapreflex Canon EOS 1200D. Voor actie- en sportfotografen aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

 

Geplaatst in: Reflexen