Computer algemeen
Door 16 januari 2015 Lees verder →

Nikon D750

Nikon heeft met de D750 een nieuwe full-frame reflex op de markt gebracht. Deze nieuwe digitale reflex heeft een CMOS-beeldsensor met 24 miljoen pixels, het gerenommeerde Nikon Expeed 4 beeldverwerkingssysteem en een 51-punts autofocussysteem. Verdere kenmerken zijn een Full HD-videofunctie, 100-128000 (50-51200 met boost) ISO-bereik, twee SD-kaartslots, anti-stofsysteem, onderwerpherkenningssysteem en diverse ingebouwde creatieve beeldbewerkingsfuncties. Dit alles zit verpakt in een degelijk gebouwde, weerbestendige body. Wij voelden de Nikon D750 uitgebreid aan de tand.

Nikon-D750_01

De Nikon D750 heeft een robuuste constructie waarbij een duurzame magnesiumlegering is gebruikt voor de boven- en achterkant van de camera. De camera is weerbestendig en bezit een 24,3-megapixel CMOS-beeldsensor in FX-formaat (full-frame) met de afmetingen 35,9×24 mm. De Nikon D750 beschikt verder over het nieuwe Expeed 4 beeldverwerkingssysteem van Nikon. Het ISO-bereik loopt van 100 tot en met 12.800 ISO, maar kan worden verlaagd naar 50 ISO en verhoogd naar maximaal 51.200 ISO. De camera beschikt verder over DDL-lichtmeting met een 2016-pixels RGB-sensor en een 51-punts autofocussysteem. Al deze zaken moeten voor een nauwkeurige autofocus, belichting en witbalans zorgdragen. De Nikon D750 is met maximaal 6,5 beelden per seconde erg snel, zodat men gemakkelijk snel bewegende onderwerpen vastlegt. Voor situaties waarin stilte van belang is, kan men kiezen voor de standen Stil ontspannen of Stil continu ontspannen. De snelheid bedraagt dan maximaal 3 beelden per seconde en het geluidsvolume van het spiegelmechanisme is een stuk lager zodat men bijvoorbeeld ook beter in staat is opnamen te maken van moeilijk te vangen onderwerpen (denk daarbij bijvoorbeeld wilde dieren). De Nikon D750 beschikt verder over een anti-stofsysteem waarbij het optische laagdoorlaatfilter van de sensor vibreert bij het in- en uitschakelen om losse stofdeeltjes van het beeldsensoroppervlak te verwijderen. Via een menu-instelling is het reinigingssysteem in te stellen op reinigen alleen bij het aanzetten, alleen bij uitzetten, bij aan- en uitzetten of helemaal uit. Via de optie Nu reinigen kan men ook tussentijds de sensor reinigen. Ook is het mogelijk een stof-referentiefoto te maken, die dan op de computer gebruikt kan worden voor het verwijderen van stofjes via de Nikon Capture NX software. Onze ervaringen met dit anti-stofsysteem zijn overigens niet geweldig.

Nikon-D750_09

LCD-kleurenscherm

De Nikon D750 bezit een (90 graden omhoog en tot 75 graden omlaag) kantelbaar 3,2 inch LCD-kleurenscherm met een resolutie van 1.229.000 beeldpunten. Handig als men vanuit lage of hoge standpunten wil fotograferen. De helderheid van de lcd-monitor wordt automatisch aangepast aan de omgeving. Standaard worden op dit scherm de nodige camera-instellingen getoond. Door te drukken op de knop Info (rechts op de body) kan men vlot de nodige instellingen wijzigen. De D750 beschikt uiteraard ook over een Live View-modus. Om in deze stand automatisch scherp te kunnen stellen beschikt de reflex over contrastdetectie. Hierbij maakt de camera gebruik van het contrast in het beeld om scherp te stellen. Via de zoomknoppen links van het LCD-kleurenscherm kan eventueel ook nog worden in- en uitgezoomd om de scherpte te controleren. Dat is vooral handig bij macrofotografie. Eventueel kan men via de knop Info rasterlijnen op het LCD-scherm tonen. Dat is bijvoorbeeld handig voor het maken van landschaps- en architectuuropnamen De speciale Live View-schakelaar bezit een aparte videostand. De Live View knop is dusdanig gepositioneerd dat deze met de duim gemakkelijk te bereiken is. Hierdoor is het systeem gemakkelijk te activeren. Prima!

Nikon-D750_05

Opnamemenu

De meeste essentiële camera-instellingen kan men vlot via de Info-knop bereiken en wijzigen. In het Opnamemenu zijn nog meer zaken in te stellen. Het menu telt zeven tabs, te weten Weergavemenu, Foto-opnamemenu, Filmopnamemenu, Mijn persoonlijke instellingen, Setup-menu, Retoucheermenu en Mijn menu. In het Weergavemenu vindt u opties met betrekking tot het weergeven van de gemaakte beelden. In het Foto-opnamemenu kunnen zaken als beeldkwaliteit, beeldformaat, witbalans, vertekeningscorrectie, Picture Control en dergelijk worden ingesteld. In het Filmopnamenu vindt men alle instellingen met betrekking tot de filmfunctie, in het Setup-menu kan men tal van camera-instellingen aanpassen en het Retoucheermenu biedt opties om gemaakte opnamen eventueel in de camera te bewerken. Zo kan men onder andere een gemaakt beeld bijsnijden, de kleurbalans aanpassen, een rode-ogencorrectie uitvoeren of een filter toepassen. Bij het laatste heeft men de keuze uit een skylight, warm, rood, groen, blauw, ster en soft focus filter. Jammer, dan een Neutral Density (ND) verloopfilter ontbreekt. In Mijn menu kan men in een oogopslag zien wat men recent heeft gewijzigd aan de camera-instellingen. Als men zijn camera eenmaal naar eigen wens heeft ingesteld, dan heeft men deze menu’s veelal niet meer nodig, want de meest belangrijke instellingen kan men oproepen via de Info-knop.

Nikon-D750_13

Beeldfuncties

De Nikon D750 beschikt over vier lichtmeetmethoden, te weten Matrixmeting, Centrumgerichte meting, Op hoge lichten gerichte lichtmeting en Spotmeting. De stand Matrix omvat 3D-kleurenmatrixmeting II (G-, E- en D-type objectieven), kleurenmatrixmeting III (overige CPU-objectieven) en kleurenmatrixmeting beschikbaar bij objectieven zonder CPU als de gebruiker de objectiefgegevens opgeeft. De Centrumgericht-meting wordt voor 75% bepaald door een cirkel van 12 mm in het midden van het beeld. Diameter van de cirkel kan eventueel worden gewijzigd in 8, 15 of 20 mm of de meting kan worden gebaseerd op het gemiddelde van het hele beeld (objectieven zonder CPU gebruiken een cirkel van 12 mm of het gemiddelde van het hele beeld). Spotmeting vindt plaats door middel van een cirkel van 4 mm (circa 1,5% van het beeld) in het geselecteerde scherpstelpunt (of in het middelste scherpstelpunt als een objectief zonder CPU wordt gebruikt). De optie Op hoge lichten gericht is beschikbaar bij G-, E- en D-type objectieven (equivalent met centrumgericht wanneer andere objectieven worden gebruikt). Via de optie Picture Control kan men de eigenschappen van JPEG-beelden beïnvloeden. De stand Picture Control kent zeven waarden: Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret, Landschap en Gelijkmatig. Deze opties zijn eventueel allemaal aan de eigen smaak aan te passen voor wat betreft verscherping, contrast, helderheid, verzadiging en tint. De functie Actieve D-Lighting past het contrast tussen de lichte en donkere delen van het beeld aan door plaatselijk tooncorrecties toe te passen tijdens het maken van de opname. Het verloren gaan van details, bijvoorbeeld bij opnamen die zijn gemaakt in situaties met een hoog contrast, wordt hiermee volgens Nikon voorkomen. Een andere handige beeldinstelling in het Opnamemenu is Ruisonderdrukking voor lange tijdopnamen.

Nikon-D750_03

Creatieve functies

De Nikon D750 bezit tal van creatieve en praktische functies. Zo kan men time-lapse opnamen maken via eenvoudige menubewerkingen zonder dat u uitgebreide berekeningen en bewerkingen hoeft uit te voeren. Sla beelden gemakkelijk op als filmbestanden en speel langzame bewegingen snel af, met een snelheid die 24 tot 36.000 maal hoger is dan normaal. Gebruik intervalopnamen om de sluiter met vooraf ingestelde intervallen te ontspannen. In de HDR-stand (hoog dynamisch bereik) wordt telkens wanneer de sluiter ontspant één overbelicht en één onderbelicht beeld opgenomen. Het bereik kan worden uitgebreid tot ±3 LW voor verschillende effecten, vol verzadiging en toongradaties, waarbij de geleidelijke overgang tussen de twee belichtingen kan worden aangepast voor een natuurlijker resultaat. Met behulp van Picture Controls kunt u het uiterlijk van foto’s en video’s aanpassen door parameters zoals scherpte, verzadiging en tint naar eigen voorkeur in te stellen. Ingebouwde filtereffecten zijn Nachtzicht, Kleurenschets, Miniatuureffect, Selectieve kleur, Silhouet, High-key en Low-key. Deze filters zijn rechtstreeks toegankelijk via de stand EFFECTS op de programmaknop. Via de stand SCENE zijn verder 16 onderwerpstanden (scènes) waarin instellingen zoals sluitertijd, ISO en diafragma automatisch worden geoptimaliseerd, waardoor altijd het beste resultaat wordt verkregen. Een ideale manier om snel perfecte opnamen te maken. Ook is het mogelijk om achteraf bewerkingen in de camera uit te voeren, zoals rode ogen corrigeren en de kleurbalans aanpassen, maar ook D-Lighting, RAW-bewerking en opties om het formaat te wijzigen. Opties voor snel retoucheren zijn onder andere vertekeningcorrectie, perspectiefcorrectie, rechtzetten en fisheye. Ook kan men diverse filters, zoals een Skylight of Warm filter, achteraf op de beelden in de camera toepassen. Er is ook een filmbewerkingsfunctie waarmee het begin- en eindpunt van filmclips kan worden aangegeven om ze zo efficiënter op te slaan.

Nikon-D750_12

Filminstellingen

Zoals zoveel moderne reflexen kunt u met de D750 naast fotograferen ook videoclips opnemen. Door de mogelijkheid verschillende objectieven te gebruiken kunt u een geheel eigen wending aan uw filmprojecten geven. Ook kunt u voordat u gaat filmen de emotionele impact van de filmopnamen vergroten met behulp van de Picture Control instellingen. Met de filmfunctie van de D750 kunt u videoclips in Full HD (1920x1080p, 50, 30, 25 en 24 bps) met stereogeluid opnemen. Via de optie Filminstellingen in het Opnamemenu kan de gewenste filmkwaliteit worden ingesteld. Er kan worden gekozen uit de beeldformaten 1280×720 (16:9) en 1920×1080 (16:9). Via de menuoptie Microfoon kan de gevoeligheid van de (ingebouwde of externe) microfoon worden ingesteld of eventueel worden uitgezet. Via de optie Bestemming kunt u opgeven op welke geheugenkaart de videobeelden moeten worden opgeslagen. Handig, want zo kunt u alle stilstaande beelden op geheugenkaart 1 en alle videobeelden op geheugenkaart 2 opslaan. Het maken van videoclips is verder vrij simpel: u activeert de Live view filmoptie via de Lv-knop en drukt vervolgens op het rode knopje bovenop de body en uw digitale reflex maakt een video-opname! Druk nogmaals op dit knopje om de opname te beëindigen. De videokwaliteit is zonder meer goed te noemen. De beelden worden in MPEG4-formaat opgeslagen en kunnen dankzij de aanwezige HDMI-poort direct op een Full HD-TV vanuit de camera worden afgespeeld. Via dezelfde poort kunnen uiteraard ook de gemaakte foto’s op een TV worden afgespeeld.

Nikon-D750_11

Praktijk

De body weegt met accu en geheugenkaart circa 840 gram. Dat is voor een 24-megapixel full-frame reflex alleszins redelijk. De complete set – body en 24-85 mm/F3,5-4,5G kitlens – weegt circa 1,3 kg. De reflex ligt dankzij de voorgevormde grip prima in de hand en ook de meeste bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. De AEL/AFL- en Live View-knop zijn goed bereikbaar. Ook vinden wij het prettig dat de aan/uit-schakelaar onder de ontspanknop is gepositioneerd, zodat deze met de wijsvinger te bedienen is, in plaats van met een knop ergens achterop de body. De D750 start lekker vlot op en ook de ontspanvertraging is dik in orde. De maximale opnamesnelheid bedraagt maximaal 6,5 beelden per seconde. De aanwezigheid van een pop-up flitser (richtgetal circa 12 bij 100 ISO) is een pluspunt. Voor bijvoorbeeld het inflitsen van portretten in zonlicht hoeft men nu geen aparte flitser meer mee te nemen. Het zoekerbeeld (met een beelddekking van circa 100% en een vergroting van 0,7x ) is helder en ook de ingespiegelde informatie, zoals sluitertijd, diafragma, ISO-waarde enzovoort, is in één oogopslag te zien. Kortom, de ergonomie van de D750 is – zoals we van Nikon inmiddels wel gewend zijn – dik in orde. Het standaard kitobjectief is het AF-S Nikkor 24-85 mm/F3,5-4,5G VR zoomobjectief. Dat is een betaalbaar en redelijk presterend kitobjectief, maar ons inziens met een te beperkt zoombereik.

Nikon-D750_06

Beeldkwaliteit

De Nikon D750 bezit een 24,9-megapixel beeldsensor (in DX-formaat), waarvan er 24,3 miljoen pixels effectief worden gebruikt. Dat resulteert in een maximale beeldkwaliteit van 6016×4016 pixels (Groot). Er kan ook gekozen worden voor 4512×3008 (Middel) of 3008×2008 (Klein) pixels. Voor wat betreft het opslagformaat kan er worden gekozen uit JPEG en/of NEF (RAW). In de stand JPEG kan er voor wat betreft compressie gekozen worden uit de standen Basis, Normaal en Fijn. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met kleurruimte sRGB en compressiestand Fijn. In deze stand passen er op onze Kingston 16 GB SD-geheugenkaart ruim 1000 beelden. In de stand NEF zijn dat er circa 300 en in de stand NEF+JPEG-Fijn ruim 225 beelden. Voor wat betreft kleurweergave hebben we de standaardinstelling Standaard gebruikt. Via de optie Beeldinstelling instellen kan men de kleurweergave eventueel aanpassen. Uiteraard hebben we diverse zaken in ons testlab aan een nader onderzoek onderworpen. Hier bleek dat de instelling Standaard (+8%) zeer licht verzadigd is. De stand Neutraal (-1,52%) is inderdaad neutraal en de stand Levendig (+26%) is echter stevig verzadigd. De vierde stand is Monochroom en bij de standen Portret en Landschap ligt het accent respectievelijk op huidtinten en blauwe en groene kleurtonen. De fotograaf kan overigens als deze beeldinstellingen voor wat betreft verscherping, contrast, helderheid, verzadiging en tint aan de eigen smaak aanpassen. De opnamen uit de Nikon D750 zien er over het algemeen prima uit, met de kanttekening dat de camera bij een hoog contrast de neiging heeft om iets onder te belichten. De automatische witbalans liet geen steekje vallen bij onze testopstelling: het beeld werd zonder enige zweem vastgelegd. Scherpte en contrast zijn prima en op het gebied van beeldruis presteert de D750 zoals we inmiddels van Nikon gewend zijn: uitstekend. Beelden tot en met 6400 ISO zijn prima bruikbaar. Daarboven neemt de ruis wel snel toe. De hoogste standen zouden we vermijden. Al met al levert de D750 prima beelden. Bekijk de testopnamen en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlNikon heeft met de D750 een uiterst degelijke full-frame digitale reflex op de markt gebracht, die mede dankzij de ingebouwde HD-videofunctie breed inzetbaar is. De resolutie is met 24 miljoen pixels voor de meeste doeleinden ruimschoots voldoende en ook bij hogere ISO-waarden zijn de beelden prima bruikbaar. De kitlens is wat ons betreft qua zoombereik wat aan de korte kant en de 24-megapixel beeldsensor vereist ons inziens ook kwalitatief beter glas, maar dat geldt tegenwoordig voor bijna alle kitlenzen. De Nikon D750 heeft momenteel een winkelprijs van circa € 2.149,- (body) en € 2.650,- (body en 24-85 mm kitlens). De Nikon D750 biedt veel waar voor zijn geld. Gezien de prima prijs/kwaliteitverhouding is een Pixelmania Award dan ook op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.nikon.nl.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Reflexen