Computer algemeen
Door 24 november 2014 Lees verder →

Panasonic Lumix DMC-LX100

Panasonic heeft met de Lumix DMC-LX100 een opvallend handzame en veelzijdige compactcamera op de markt gebracht. De LX100 bezit een 17-megapixel multi-aspect beeldsensor in Four Thirds formaat, Venus Engine beeldprocessor, elektronische zoeker, 3 inch LCD-scherm en een lichtsterk 24-75 mm/F1.7-2.8 (kleinbeeld equivalent) zoomobjectief. Het meest opvallende kenmerk van deze nieuwe compact is echter de mogelijkheid om er 4K videoclips (3840 x 2160 in 30p en 24p) mee te kunnen schieten. Wij voelden de LX100 aan de tand.

De Lumix DMC-LX100 is de zesde generatie van de topklasse LX compactcamera’s van Panasonic. Hij deelt zijn DNA met de Lumix LC1, de eerste volledig handmatig instelbare compactcamera van Panasonic, die in 2004 werd geïntroduceerd. Het hart van de LX100 is een 4/3-inch 17-megapixel High Sensitivity MOS-beeldsensor. Deze is meer dan vijf keer zo groot als de sensor van de Lumix LX7. De beeldkwaliteit is daardoor net zo goed als die van een MFT-systeemcamera met verwisselbare lens. De aangepaste Venus Engine is voorzien van een quad-core CPU. Dit heeft geleid tot verbeterde prestaties en een dusdanig snelle signaalverwerking dat er video-opnamen in 4K beeldkwaliteit mee kunnen worden gemaakt. De Venus Engine is verder uitgerust met meerdere ruisonderdrukkingssystemen, zoals Multi Process NR, Random Filter en Aperture Filter. Beelden ogen daardoor zeer natuurlijk, zelfs bij zeer weinig omgevingslicht.

Lichtsterk zoomobjectief

De LX100 is verder voorzien van een nieuw Leica DC Vario-Summilux 10.9-34mm/F1.7-F2.8 ASPH zoomobjectief van Panasonic. Het zoombereik van 24-75 mm (kleinbeeld equivalent) maakt de camera geschikt voor zowel straat- als portretfotografie. Daarnaast beschikt de beeldsensor over meerdere verhoudingen, zodat beelden kunnen worden vastgelegd met een dynamische groothoek van 24 mm in de verhoudingen 3:2, 16:9, 1:1 of 4:3. De LX100 biedt een groot aantal geavanceerde functies en instellingsmogelijkheden. Met een geïntegreerde Live Viewfinder (LVF) met een resolutie van 2.764.000 pixels kan de gebruiker de kadrering en compositie geheel zelf bepalen en in alle omstandigheden de belichting correct instellen, ook bij grote contrasten tussen licht en donker. De camera kan ook handmatig worden ingesteld, zodat de gebruiker zijn vaardigheden verder kan aanscherpen. Zo zijn er een diafragmaring, een bedieningsring (focus en zoom), een knop voor de sluitertijd en een knop voor de belichtingscompensatie. Met behulp van deze fysieke knoppen kan de gebruiker de instellingen onmiddellijk aanpassen zonder eerst een menu te hoeven doorlopen.

2:3
16:9
1:1
4:3
Klik op een beeld voor het originele formaat.

Nauwkeurig en snel

Door toepassing van de Depth From Defocus (DFD) technologie uit de GH4 is de Light Speed Auto Focus (AF) van de LX100 nauwkeurig en snel. Met de LX100 zijn burstopnames mogelijk bij 11 bps in volledige resolutie. In combinatie met de korte sluitervertraging en de snelle opstarttijd betekent dit dat men nooit meer een opnamekans hoeft te missen. De LX100 biedt ook een aantal nieuwe scherpstelopties voor nog meer controle over het resultaat. Met Full Area AF is het mogelijk om scherp te stellen op elk deel van het beeldveld van vrijwel 100%. Daarnaast is het aantal scherpstelpunten verhoogd naar 49 om de gebruiker maximale vrijheid te bieden bij het kiezen van de compositie. Met Low Light AF werkt de autofocus bij omstandigheden met -3EV licht, zodat er perfect kan worden scherp gesteld, zelfs als sterren de enige lichtbron zijn. Naast de handmatige instellingsopties die zorgen voor maximale flexibiliteit en veelzijdigheid, beschikt de LX100 ook over verschillende andere functies en modi die de gebruiker meer creatieve vrijheid bieden, zoals Creative Control, Creative Panorama, Focus Peaking, Level Gauge, WB (witbalans) bracketing, Highlight/Shadow Control, en geïntegreerde Wi-Fi- en NFC-connectiviteit.

4K videocapaciteit

Met de Lumix DMC-LX100 vervaagt Panasonic de grenzen tussen fotografie en videografie nog verder. Voor het eerst is het mogelijk om 4K (2160p met 25 of 24 bps in PAL) video-opnamen te maken met een dergelijk compacte camera. Men kan daardoor een realistische en imponerende filmwereld creëren vol details en natuurgetrouwe kleuren. Ook kunnen opnamen worden gemaakt in Full HD (1080p), HD (720p) en VGA (480p). Er is dus voor elke situatie een geschikte videostand beschikbaar. De combinatie van de hoge 4K resolutie, de grote beeldsensor en het lichtsterke Leica-zoomobjectief resulteert in een uitstekende videokwaliteit. Of de beelden worden bekeken op een 4K of een Full HD scherm, de 4K videocapaciteit van de LX100 zorgt ervoor dat elk detail en alle kleuren natuurgetrouw worden weergegeven. De videobeelden worden opgeslagen in MP4- of AVCHD-formaat. Filmmakers in de dop kunnen hun opnamen snel en gemakkelijk overzetten, bewerken en bekijken. Bovendien kan men 8-megapixel beelden uit een 4K videoclip knippen en naast de video ook een foto van juist dat ene leuke moment afdrukken. De camera beschikt daarvoor over een speciale optie genaamd 4K-Foto. De werking is simpel: speel de film af, pauzeer op de plek waarvan men een foto wil hebben en druk op Menu/Set. Bevestig de vraag Deze foto opslaan? met Ja en de foto wordt op de geheugenkaart opgeslagen. Deze optie is ook erg handig voor het fotograferen van snel bewegende voorwerpen. De camera beschikt verder over de ingebouwde opties intervalopname (time lapse) en stop-motionanimatie voor nog meer creativiteit.

Creatieve effecten

De LX100 beschikt over een aparte knop – naast de ontspanknop – genaamd Filter. Via deze knop heeft men toegang tot een groot aantal filters waarmee men zijn of haar foto’s iets extra’s kunt meegeven. De LX100 is uitgerust met 22 verschillende filters, te weten Expressief, Retro, Vroeger, Overbelichting, Donker, Sepia, Zwart-wit, Dynamisch zwart-wit, Ruw zwart-wit, Zacht zwart-wit, Expressieve indruk, Hoge dynamiek, Kruisproces, Speelgoedcamera effect, Speelgoedcamera levendig, Bleach bypass, Miniatuureffect, Zachte focus, Fantasie, Sterfilter, Kleuraccent en Zonneschijn. In de stand Panorama kan men in een vooraf ingestelde richting een panorama-opname van maar liefst 8064×1920 pixels maken. Daarnaast telt de camera diverse ingebouwde scèneprogramma’s voor het maken van geslaagde portretten, landschapsopnamen, zonsondergangen, nachtopnamen, macro-opnamen enzovoort. De volgende scèneprogramma’s worden in de stand Intelligent Auto automatisch geactiveerd: i-Portrait, i-Scenery, i-Marco, i-Night Portrait, i-Night Scenery, i-Handheld Night Shot, i-Food, i-Baby en i-Sunset. Linksboven in de zoeker of op het LCD-scherm is zichtbaar welk scèneprogramma actief is. Wanneer een beeld is vastgelegd, biedt de LX1000 verschillende connectiviteitsopties om het beeld te delen met vrienden en familie. Zo is de camera voorzien van Wi-Fi-connectiviteit met NFC-technologie. Daarnaast kan men met behulp van een smartphone of tablet op afstand foto- en video-opnamen maken, zoomen, scherpstellen en het diafragma en de belichting instellen.

Praktijk

De Panasonic Lumix DMC-LX1000 is degelijk gebouwd en de handligging is dankzij de kleine uitstulping aan de voorzijde goed. De bedieningsknoppen zijn overzichtelijk verdeeld over de bovenzijde en achterkant van de body en spreken voor zich. Aan een drietal Fn-knoppen kan men naar eigen inzicht eventueel veelgebruikte functies toekennen. Het 3 inch LCD-scherm is helder en duidelijk. Jammer dat het niet draai- en/of kantelbaar is. De elektronische zoeker is eveneens van een prima kwaliteit. Handig is het aparte rode knopje bij de duim aan de achterzijde om het videofilmen te starten. Dankzij deze knop is de LX100 altijd gereed om een videoclip te maken. Voor 4K kwaliteit moet men dan wel een voor 4K geschikt geheugenkaartje – in ons geval een Kingston 64 GB SD XC I U3 Secure Digital geheugenkaartje – in de camera hebben zetten. In de automatische programmastand (A) selecteert de camera zelf de sluitertijd en het diafragma. Door te draaien aan de diafragma- of sluitertijdenring kan men ingrijpen en zelf respectievelijk het gewenste diafragma, de gewenste sluitertijd of beide vlot instellen. Deze klassieke aanpak werkt in de praktijk uitstekend. Ook het toepassen van een belichtingscompensatie gaat dankzij het royale draaiwiel bij de duim vlot en intuïtief. Het zoomen vindt motorisch en betrekkelijk geruisloos plaats via de hendel onder de ontspanknop. Al met al is het werken met de LX100 ons prima bevallen.

Beeldinstellingen

De Panasonic Lumix DMC-LX100 bezit een multi-aspect 17-megapixel beeldsensor, waarvan er effectief maximaal 13 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden – afhankelijk van de gekozen beeldverhouding – met een maximale resolutie van 4112×3088 (4:3), 4272×2856 (3:2), 4480×2520 (16:9) of 3088×3088 (1:1) pixels. Mede als gevolg van de vier beeldverhoudingen die deze camera ondersteund is ook een groot aantal lagere resoluties beschikbaar. Voor wat betreft compressie kan er gekozen worden uit de instellingen Standaard en Fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, JPEG+RAW of RAW-formaat op een Secure Digital geheugenkaart. De LX100 ondersteunt alle gangbare SD-geheugenkaarten, maar alleen op zeer snelle SDXC-kaarten kan video in 4K worden opgeslagen. Op onze Kingston 64 GB SDXC I geheugenkaart passen ruim 8800 beelden in de hoogste JPEG-kwaliteit. In RAW-modus zijn dat ruim 2800 beelden. Een RAW-bestand (.RW2) is gemiddeld circa 14,5 MB groot. Een JPEG-beeld in de hoogste resolutie is circa 6 MB groot. Het zoomobjectief heeft in de groothoekstand (24 mm) een tonvormige vertekening (-1,7%) die langzaam minder wordt naarmate men verder inzoomt. Ook in de telestand is – ondanks een softwarematige correctie in de camera – nog altijd sprake van een lichte tonvormige vertekening. Het lichtafval in de hoeken is in de groothoekstand bij maximale opening (F1.7) in de uiterste hoeken alleszins redelijk (-2/3 EV). Na diafragmeren neemt de lichtafval snel af.

Verzadiging

Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de LX100 de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit de fotostijlen Standaard, Levendig, Natuurlijk, Zwart-wit, Landschap en Portret. Elke instelling is voor wat betreft contrast, scherpte, ruisreductie en verzadiging aan de eigen smaak aan te passen. De camera ondersteunt standaard ISO-waarden van 200 tot en met 25600 ISO. Wij hebben onze testbeelden gemaakt met de camera ingesteld op zijn standaardinstellingen. De kleuren zijn bij de standaard beeldinstelling Standaard al redelijk verzadigd (+16,7%). De verzadiging van de beeldinstelling Levendig is zeer pittig (+29,1%) en de stand Natuurlijk is redelijk verzadigd (+16%). De stevig verzadigde beeldinstellingen Landschap (+21%) en Portret (+17,2%) zijn geoptimaliseerd voor het respectievelijk maken van landschaps- en portretopnamen. In de eerstgenoemde stand ligt het accent op de kleuren groen en blauw en in de tweede stand op huidtinten. De automatische witbalans presteerde goed. Onze altijd moeilijke testopstelling werd zonder zweem vastgelegd. Van de hogere ISO-waarden zijn de standen tot en met 3200 ISO zeer goed bruikbaar. Daarboven is een goed ruisonderdrukkingsprogramma nodig. De hogere ISO-waarden lenen zich wel prima voor het fotograferen in de stand Monochroom, maar de standen 12800 en 25600 ISO zouden wij ook dan proberen te vermijden. Bekijk bijgaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Klik op een beeld voor het originele formaat.

www.pixelmania.nlDe Panasonic Lumix DMC-LX100 is een degelijk gebouwde compact met tal van aantrekkelijke kenmerken, zoals een lichtsterk 24-75 mm zoomobjectief, RAW-ondersteuning, een ingebouwd optisch beeldstabilisatiesysteem, een groot aantal creatieve filters én 4K-videofunctionaliteit. Vooral dit laatste is zeker als men de prijs in ogenschouw neemt, de DMC-LX100 heeft een adviesprijs van € 899,-, bijzonder te noemen. Minpuntjes zijn er ook: het zoombereik is aan de telekant met 75 mm wat beperkt, het compacte objectief heeft last van enige vertekening en lichtafval en het LCD-scherm is niet uitklapbaar. Ondanks deze minpuntjes is de LX100 ons zeer goed bevallen. De beeldkwaliteit is voor een compact zeer goed en de videokwaliteit uitstekend. Met name voor reis- en straatfotografie is de LX100 prima geschikt. Op basis van de prima specificaties, de intuïtieve bediening en de goede beeldkwaliteit kennen wij de Panasonic Lumix DMC-LX100 dan ook een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.panasonic.nl.

Geplaatst in: Compacts, Pixelmania Award