Computer algemeen
Door 23 juni 2014 Lees verder →

Canon EOS 1200D

Met de Canon EOS 1200D heeft Canon een nieuwe reflex op instapniveau op de markt gebracht. Dit nieuwe model moet het volgens Canon gemakkelijker en leuker maken om schitterende foto’s en Full-HD videoclips vast te leggen. De Canon EOS 1200D heeft een 18-megapixel CMOS-beeldsensor in APS-C formaat, een Digic 4-beeldprocessor, een 7,5 cm vast TFT-scherm en een ingebouwde pop-up flitser. De EOS 1200D is Canon’s eerste model waarvoor een speciale EOS Companion app voor mobiele apparaten gratis kan worden gedownload. Deze app biedt praktische tips en korte cursussen om alles uit deze nieuwe camera te halen. Wij voelden deze nieuwe reflex aan de tand.

Het hart van de Canon EOS 1200D wordt gevormd door een 18-megapixel APS-C CMOS-beeldsensor en Canon’s DIGIC 4-processor. Een 9-punts AF-systeem met scherpstelpunten verspreid over het hele beeldveld draagt zorg voor de automatische scherpstelling. Met continu-opnamen kan met een snelheid van drie beelden per seconde worden gefotografeerd; ideaal om met een serie opnamen razendsnelle actiemomenten vast te leggen. De stand Intelligent Auto modus selecteert automatisch de meest geschikte combinatie van camera-instellingen en maakt het eenvoudig om telkens opnieuw met de juiste instellingen te fotograferen. Voor die momenten die iedereen telkens opnieuw wil beleven, kan de Canon EOS 1200D ook Full-HD videobeelden (1080p) vastleggen. Een groot aantal gebruiksvriendelijke functies biedt de vrijheid steeds creatiever aan de slag te gaan met videoclips – denk daarbij aan belichting, scherpstelling en geluidsniveau -, zodat speciale momenten net zo worden vastgelegd als ze werden ervaren toen ze zich voordeden. De Video Snapshot modus stelt gebruikers in staat een serie korte videoclips vast te leggen en deze automatisch in de camera samen te laten voegen tot een overzichtsfilm van een gebeurtenis of evenement. Kortom, de Canon EOS 1200D herbergt nieuwe én vertrouwde technologie die we ook al kennen van andere Canon reflexen

Creatieve filters

De EOS 1200D beschikt over een serie filters voor creatieve effecten. Deze zijn achteraf op alle RAW- en JPEG-opnamen indien gewenst in de camera toe te passen. Omdat het filter kan worden toegepast nadat de opname is gemaakt, kan men verschillende filters op dezelfde opname toepassen en de resultaten vervolgens vergelijken. Het effect Korrelig Z/W resulteert in een korrelige zwart-wit foto. Het effect kan worden versterkt door het contrast aan te passen. Het effect Softfocus zorgt voor een zachte uitstraling. Dit kan worden versterkt door de onscherpte aan te passen. Het Fisheye-effect geeft de opnamen een ronde vervorming van een fish-eye ofwel visooglens. De sterkte van het effect kan indien gewenst worden aangepast. Er kan worden gekozen uit de standen Zwak, Standaard en Sterk. Het Speelgoedcamera-effect geeft de kleurzweem en donkere hoeken die kenmerkend zijn voor een speelgoedcamera. De opname ziet er zacht uit en heeft een subtiele, korrelige uitstraling. De kleurzweem kan worden gewijzigd van koele tot warme kleurtinten. Het Miniatuureffect tot slot kan door de gebruiker worden ingesteld om een deel van de opname scherper te laten worden. De plek (verticaal of horizontaal) van het scherpe deel kan eventueel eerst worden aangepast. Hieronder enkele voorbeelden van deze creatieve effecten.

EOS Companion app

Met hulp van de nieuwe EOS Companion app leert de gebruiker alles over de bedieningsknoppen en functies van de camera, zodat ook speciale momenten de eerste paar keer met meer vertrouwen zijn te fotograferen. In het hoofdstuk Leer wordt de basiskennis van digitale fotografie door middel van instructievideo’s, oefeningen en tips uitgelegd. In het hoofdstuk Ontdek wordt de werking van de diverse bedieningsknoppen uitgelegd, de beschikbare accessoires besproken en heeft men toegang tot de handleiding. Het hoofdstuk Inspiratie bevat een serie cursussen van foto-experts en stap-voor-stap oefeningen om kennis van fotografie eigen te maken in een tempo dat bij de gebruiker past. Populaire onderwerpen, zoals huisdieren of mensen fotograferen, worden gecombineerd met informatie over sluitertijd of perspectief.

GPS-ondersteuning

De Canon EOS 1200D ondersteunt de Canon GPS Receiver GP-E2. Deze GPS-ontvanger stelt fotografen in staat hun opnamen direct te voorzien van GPS-data. Deze data bestaat uit de lengte- en breedtegraad, alsmede de richting waarin de opname werd gemaakt. De werking van de GPS Receiver GP-E2 is kinderlijk eenvoudig. Plaats de GPS Receiver op de flitsschoen van de camera, vergrendel het apparaat door de schuif achterop naar rechts te schuiven en zet de schakelaar op On. In de menu-optie Instellingen GPS-systeem kan men onder andere de Automatisch tijdinstelling, de Timing positie-update en het Digitaal kompas instellen. Via GPS-informatiedisplay kan men de actuele GPS-data zien. Twee kleine rode lampjes met de tekst Batt en GPS bovenop het apparaat geven respectievelijk de status van de batterij en de GPS-ontvangst weer. Als het batterijlampje langzaam knippert dan is er voldoende capaciteit, bij snel knipperen is de capaciteit laag en als het lampje uit blijft is er geen capaciteit en moet men de batterij vervangen. Het GPS-lampje knippert snel tijdens het verkrijgen van een fix en zodra de GPS Receiver een fix met voldoende satellieten heeft zal het GPS-lampje langzaam gaan knipperen. Vanaf dat moment zal elke opname worden voorzien van GPS-data. Deze data wordt geplaatst in het EXIF-bestand van het beeld.

Praktijk

De Canon EOS 1200D is betrekkelijk compact en licht (circa 480 gram), zodat de camera gemakkelijk overal mee naar toe is te nemen. De goed geplaatste bedieningsknoppen maken dat de camera eenvoudig en instinctief is te gebruiken. De EOS 1200D heeft een heldere, optische zoeker voor het bepalen van de beeldcompositie en een 7,5 cm (3 inch) LCD-scherm om scènes vast te leggen in de Live View modus. De Canon EOS 1200D is verkrijgbaar als losse body en in een kit met het EF-S 18-55 mm/F3,5-5,6 IS STM zoomobjectief. Dit zoomobjectief heeft als gevolg van de 1,6 vergrotingsfactor van het APS-C formaat beeldsensor een kleinbeeldequivalent zoombereik van circa 29-88 mm. De body voelt degelijk aan en ligt dankzij de goed gevormde handgreep goed in de hand. Ervaren Canon-gebruikers zullen snel uit de voeten kunnen met dit nieuwe model, want de meeste knoppen spreken voor zich en de meest essentiële knoppen, zoals de programmaknop, het draaiwiel en de multi-selector, zitten op hun vertrouwde plek. Ook de knoppen om de ISO-waarde te wijzigen en een belichtingscompensatie (plus/min 5EV in stappen van 1/3 EV) toe te passen zitten op een vertrouwde plek. De opklapbare flitser heeft een richtgetal van 9,2 (bij 100 ISO). Dat is prima voor bijvoorbeeld invulflitsen bij portretten.

Beeldinstellingen

De Canon EOS 1200D beschikt over een 18,7-megapixel CMOS-beeldsensor waarvan effectief maximaal 18 miljoen pixels worden gebruikt. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 5184×3456 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 3456×2304 (M), 2592×1728 (S1), 1920×1280 (S2) en 720×480 (S3) pixels. Naast de voor Canon gebruikelijke beeldverhouding 3:2, kan men nu ook kiezen voor 4:3 (4608×3456 pixels), 16:9 (5184×2912 pixels) of 1:1 (3456×3456 pixels). De Canon EOS 1200D slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW en RAW+JPEG. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men, gekoppeld aan de hierboven genoemde beeldformaten die dan aangeduid worden als respectievelijk L(arge), M(edium) en S(mall), kiezen uit de standen Normaal en Fijn. De EOS 1200D ondersteunt de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Via de optie Beeldstijl (Picture Style) kan de fotograaf een specifiek beeldprogramma kiezen en eventueel scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon nog zelf aanpassen. Handig is de optie Automatisch waarbij de camera de meest geschikte Beeldstijl automatisch selecteert. Er is overigens een Picture Style Editor beschikbaar waarmee men eventueel zelf beeldstijlen kan maken. De gemaakte beelden worden opgeslagen op Secure Digital (SD, SDHC en SDXC) geheugenkaarten. Op onze 64 GB SDXC-geheugenkaart passen ruim 7000 beelden in de hoogste JPEG-resolutie of bijna 1600 RAW-beelden.

Beeldkwaliteit

De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstand Standaard zijn verzadigd (+16,1%). De standen Neutraal (+9,2%) en Natuurlijk (+8,5) zijn licht verzadigd. Prima, dat is bij veel amateurcamera’s – ook van Canon – wel anders. Overigens is elke beeldstand voor wat betreft scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon aan de eigen smaak aan te passen. Zoals gebruikelijk liggen de kleuraccenten ook per beeldprogramma anders. Zo krijgen bij de beeldstijl Landschap de kleuren groen en blauw een zwaarder accent. Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de EOS 1200D goed en dat geldt ook voor de automatische witbalans. Onze altijd moeilijke testopstelling werd probleemloos vastgelegd. Zoals we inmiddels gewend zijn van Canon reflexen zijn ook de hogere ISO-waarden goed bruikbaar. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 400 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 100 ISO. Ook de 1600 en 3200 ISO-beelden ogen prima en zelfs de 6400 ISO-beelden zijn na bewerking met een goed ruisonderdrukkingsprogramma in de meeste gevallen nog prima bruikbaar.

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Canon EOS 1200D is een prima instap reflex. De body is weliswaar minder robuust dan die van (semi-)professionele reflexen en de camera is ook minder snel, maar op het gebied van beeldkwaliteit doet de EOS 1200D er niet voor onder. We hebben dan ook weinig op de EOS 1200D aan te merken, behalve dat het jammer is dat de camera geen ingebouwde GPS-unit heeft en een kantelbaar LCD-scherm zou ook wel handig zijn geweest. Voor het overige – zeker gezien de prijs – niets dan lof. De adviesprijs voor een losse body bedraagt € 399,-, een body met het 18-55 mm kitobjectief kost circa € 529, – en met het 18-135 mm zoomobjectief circa € 679,-. Op basis van de prima prijs/kwaliteitverhouding is een Pixelmania Award dan ook op zijn plaats. Dit is een prima én betaalbare reflex voor beginnende fotografen. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Reflexen