Computer algemeen
Door 26 mei 2014 Lees verder →

Panasonic Lumix DMC-GH4

Met de 16-megapixel Lumix DMC-GH4 heeft Panasonic een waardige opvolger van de populaire GH3 op de markt gebracht. De beeldkwaliteit van zowel foto’s als video’s is aanzienlijk verbeterd door toepassing van diverse nieuwe technologieën. De gevoeligheid en het reactievermogen van de nieuwe 16,05-megapixel Digital Live MOS beeldsensor van de DMC-GH4 zijn uitstekend. Daarnaast onderdrukt deze sensor het vervormen van beelden, ook wel rolling shutter-effect genoemd, zelfs wanneer de elektronische sluiter wordt gebruikt of bewegende beelden worden vastgelegd. Een van de belangrijkste verbeteringen is de mogelijkheid om Ultra HD video-opnamen in Cinema 4K-formaat (4096×2160/24 bps ) te maken. Dit alles maakt de camera tot een droomcamera voor videoliefhebbers, maar hoe staat het met de fotokwaliteit? Wij voelden de GH4 uitgebreid aan de tand.

De Panasonic Lumix DMC-GH3 zorgde voor een sensatie in de foto- en videowereld met zijn uitstekende videocapaciteiten, die voldoen aan professionele kwaliteitseisen en standaarden. De nieuwe DMC-GH4 gaat weer een stap verder en overbrugt het verschil tussen videocamera’s voor consumenten en professionals. Een van de belangrijkste verbeteringen is de mogelijkheid om onbeperkt Ultra HD video-opnamen te maken (Cinema 4K: 4096×2160/24 bps en QFHD 4K: 3840×2160/tot 30 bps) in MOV/MP4. De DMC-GH4 kan ook Full HD video’s vastleggen met een ultrasnelle Bitrate van 200 Mbps (ALL-Intra) of 100 Mbps (IPB). Gebruikers kunnen kiezen uit MOV, MP4 (LPCM), AVCHD Progressive en AVCHD bij verschillende framesnelheden. Professionele gebruikers zullen waarderen dat ze de systeemfrequentie kunnen aanpassen. Ze kunnen kiezen uit 59,94 Hz (23,98 Hz), 50,00 Hz en 24,00 Hz. Tijdens het vastleggen van video-opnames kan men met de DMC-GH4 ook realtime beelden overzetten naar een extern beeldscherm via een optionele micro HDMI-kabel. Voor uniekere videobeelden biedt de DMC-GH4 de optie om VFR (Variable Frame Rate) of Time Lapse/Stop Motion Animation toe te passen, zonder dat nabewerking nodig is.

Cinelike

Voor een nauwkeurigere controle over de kwaliteit van videobeelden is de DMC-GH4 uitgerust met Zebra Pattern om te kunnen controleren op overbelichte beelden en Focus Peaking voor handmatige scherpstelling. De DMC-GH4 biedt zelfs Master Pedestal waarmee gebruikers de helderheid in 31 stappen van -15 tot +15 kunnen aanpassen, waarbij wordt uitgegaan van de kleur zwart. De modus Creative Video is uitgebreid met de opties Cinelike D en Cinelike V voor videobeelden die eruitzien als bioscoopbeelden. Ook is de camera voorzien van Synchro Scan om beeldflikkering tegen te gaan. Tijdens het opnemen kan een Center Marker (middelpunt) worden weergegeven. De DMC-GH4 is ook uitgerust met functies die voldoen aan de wereldwijde standaarden voor het maken van synchrone video-opnames. De DMC-GH4 biedt ook 1KHz Test Tone en Color Bars (SMPTE-/EBU-/ARIB-standaard). Verder legt de DMC-GH4 een SMPTE-compatibele tijdscodering vast volgens de Rec Run- of Free Run-methode, waardoor meerdere opnames of het geluid tijdens het postproductieproces gemakkelijk kunnen worden gesynchroniseerd. De tijdscodering kan op elk moment worden ingesteld via Reset, Manual Input of Current Time.

Beeldsensor

De gevoeligheid en het reactievermogen van de nieuwe 16,05-megapixel Digital Live MOS beeldsensor die Panasonic ontwikkelde voor de DMC-GH4 zijn verder verbeterd. Het signaal wordt circa 50% sneller uitgelezen dan bij de GH3 waardoor het rolling shutter-effect wordt onderdrukt, zelfs wanneer de elektronische sluiter wordt gebruikt of bewegende beelden worden vastgelegd. Het maximale aantal vast te leggen beelden is 40 inclusief RAW en 100 exclusief RAW. Door de Live MOS beeldsensor ten volle te benutten is het gradatiebereik vergroot met maximaal 1/3 stap bij een lage ISO-waarde terwijl de Venus Engine zorgt voor een nauwkeurige afstemming. Daarnaast maakt de ingebouwde ruisonderdrukking een maximale belichtingstijd van 60 minuten mogelijk in de B (bulb) modus. De beeldprocessor Venus Engine heeft ook aanpassingen ondergaan en levert nu nog betere resultaten door de nieuwe quad-core CPU. De ultrasnelle signaalverwerking maakt zeer mooie video-opnames mogelijk, zoals de reeds genoemde 4K-beelden. De geavanceerde Multi-process NR onderdrukt ruis effectief en verwerkt randen op basis van de frequentie van elk component. Daarnaast zorgt de nieuwe Random Filter voor een natuurlijker verloop van chromatische ruis in het beeld. Daardoor is een ISO-waarde van 25.600 mogelijk geworden. Verder is door de combinatie van het nieuwe sensorontwerp, de nieuwe beeldprocessor en de low-pass filter de maximale resolutie met meer dan 5% verbeterd, terwijl moiré-effecten worden onderdrukt. De Venus Engine verbetert ook de kleurweergave doordat alle kleuren nauwkeurig worden beoordeeld, ook als niet alleen de kleurfase maar ook de verzadiging en lichtsterkte overeenkomen.

Scherpstelling

Net als alle andere camera’s in de Lumix G serie gebruikt de GH4 contrastscherpstelling als scherpstelsysteem. In vergelijking met het Phase-difference scherpstelsysteem, biedt contrast AF een grotere nauwkeurigheid, vooral bij opnames met een lichtsterke lens en een groot diafragma. Met de Lumix G digitale verwisselbare lenzen, die het digitale signaal kunnen uitwisselen bij een maximale snelheid van 240 bps, stelt men hierdoor dan ook razendsnel en soepel scherp. Het Contrast AF-systeem van de DMC-GH4 is verder verbeterd doordat Panasonic de DFD (Depth from Defocus) technologie heeft toegepast. De scherpsteltijd is daardoor nog korter geworden. In een oogwenk bepaalt het de afstand tot het onderwerp door twee beelden met een verschillende scherptediepte te beoordelen. Daarbij neemt het ook de gegevens over de optische kenmerken van de gebruikte lens mee. De DMC-GH4 behaalt hierdoor een ultrasnelle scherpsteltijd van circa 0,07 seconde. Deze verbetering wordt duidelijker merkbaar naarmate de scherpstelafstand groter wordt. Ten opzichte van de GH3 is ook de snelheid bij het maken van burstopnames enorm verbeterd. Tevens is de stabiliteit van het continu scherpstellen verbeterd. Er wordt nu nog soepeler scherp gesteld, doordat bewegingen in foto- en video-opnames worden geminimaliseerd. Door de snelle opstarttijd en de korte vertraging bij het ontspannen van de sluiter zullen fotografen met de DMC-GH4 nooit een spontaan fotomoment missen.

Gezichtsherkenning

Naast de traditionele gezichtsherkenning biedt de DMC-GH4 ook oogdetectie scherpstelling waarbij automatisch op een menselijk oog wordt scherp gesteld. Het aantal scherpstelpunten is uitgebreid van 23 van de GH3 naar 49 punten om meer compositiemogelijkheden te bieden. Met de modus Custom Multi AF kan de gebruiker kiezen op welke delen hij wil scherpstellen. Het 1-punts AF-gebied kan nu probleemloos worden vergroot in zowel de handmatige als autofocusmodus. Tracking AF is ook verbeterd en volgt nu nog nauwkeuriger de bewegingen van het onderwerp. Het scherpstelpunt kan op elk deel van het beeldveld van 100% worden ingesteld. In Pin-point AF is het mogelijk om de tijd tot het weergeven van het vergrote beeld te kiezen. Het scherpstelpunt kan zowel met de MF-ring als met de cursorknop in de MF Assist-modus worden vergroot. In de Touch Pad AF kan de positie op absolute of relatieve coördinaten worden ingesteld. Samen met de Eye Sensor AF, die scherpstelt als men door de zoeker kijkt, kan de AF/AE-vergrendelingsknop worden gebruikt om snel automatisch scherp te stellen, zelfs als de Live ViewFinder wordt gebruikt.

Elektronische zoeker

De DMC-GH4 is uitgerust met twee OLED-schermen, te weten een elektronische zoeker (LVF) met 2.359.000 pixels en het 3 inch scherm aan de achterkant van de camera met 1.036.000 pixels. In zowel de LVF als het scherm aan de achterkant is OLED (Organic Light-Emitting Diode) toegepast voor een snellere respons met een minimale vertraging en een verbeterde resolutie. Het scherm van de LVF heeft een contrastratio van 10.000:1 voor een natuurgetrouwe kleurweergave en de zichtbaarheid benadert de kwaliteit van een optische zoeker. Door de resolutie van het weergavegebied te vergroten tot 2.359.000 pixels, biedt de nieuwe 16:9 breedbeeld LVF een vergroting van circa 1,34x/0,67x (equivalent kleinbeeldcamera), een beeldveld van 100% en een oogafstand van circa 21 mm. De beelduitvoer tussen de LVF en het scherm aan de achterkant wordt automatisch overgeschakeld met de oogsensor op de LVF. De LVF biedt verschillende gevoeligheidsopties (hoog, laag en uit) om te voorkomen dat bij het aanraken van het scherm aan de achterkant eventueel verkeerde functies worden ingeschakeld. Het 3 inch grote, vrij draaibare OLED-scherm aan de achterkant heeft een resolutie van 1.036.000 pixels (beeldverhouding van 3:2) en een brede kijkhoek. Het scherm kan 180° opzij worden gedraaid en 270° omhoog en omlaag worden gekanteld en biedt een beeldveld van nagenoeg 100%. Dankzij de touchscreen-bediening van dit scherm kan de camera bij het maken en afspelen van opnames soepel worden bediend.

Praktijk

De zwarte body van de Panasonic Lumix DMC-GH4 bestaat uit een gegoten frame van magnesiumlegering. De constructie is ook spatwater- en stofbestending omdat alle naden en knoppen zijn geseald. Dit alles maakt de DMC-GH4 tot een uiterst degelijke camera. Dit merkt men zodra men de camera ter hand neemt. De uitstulping aan de rechterkant zorgt voor een goede handligging. De camera oogt een als een traditionele reflex, maar is ondanks alle ingebouwde elektronica toch nog betrekkelijk compact. Elk moment telt tijdens het fotograferen en daarom is het van belang om de juiste instellingen moeiteloos te kunnen maken. Drie belangrijke functies, te weten witbalans, ISO-waarde en belichtingscompensatie, hebben dan ook een eigen knop gekregen bovenop de body en aan de erachter gesitueerde Fn1-knop kunnen diverse instellingen worden toegekend. Al deze knoppen zijn dusdanig gepositioneerd dat ze gemakkelijk kunnen worden bediend, zonder het oog van de zoeker af te halen. Prima! De ontspanknop, functiekiezer, twee draaiknoppen, een multi-selector en diverse knoppen aan de achterkant van de body zijn eveneens goed gepositioneerd. Aan maar liefst vijf knoppen (Fn1 tot en met Fn5) kan men zelf eventueel een andere functie toekennen. Schakelen tussen automatisch (AF) en handmatige scherpstelling (MF) gaat via een schakelaartje bij de duim en de meest essentiële camera-instellingen zijn via de knop Quick Menu vlot oproepbaar. Al met al is de bediening van de GH4 redelijk intuïtief en kwamen we niet voor verrassingen te staan.

Beeldinstellingen

De Panasonic Lumix DMC-GH4 heeft een 16,8-megapixel beeldsensor, waarvan er effectief 16 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 4608×3456 (L) pixels in het standaard 4:3 formaat. Er kan ook gekozen worden voor lagere resoluties, te weten 3264×2448 (M) en 2336×1752 (S) pixels. Daarnaast kan er ook worden gekozen voor andere beeldverhoudingen (3:2, 16:9 en 1:1) met iets kleiner bestandsformaten. De camera slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of JPEG+RAW. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Standaard en Fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG+RAW-formaat op een Secure Digital-geheugenkaart. Op onze Kingston 16 GB SD-geheugenkaart passen maar liefst ruim 1800 beelden in JPEG/Fijn- of ruim 800 beelden in RAW-formaat. Kiezen voor RAW+JPEG/Fijn dan passen er ruim 550 beelden op. Het gebruikte RAW-formaat (.RW2) wordt zonder kwaliteitsverlies gecomprimeerd opgeslagen en een RAW-bestand is gemiddeld ruim 17 MB groot. Een JPEG/Fijn-beeld in de hoogste resolutie is circa 7,5 MB groot. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de Lumix GH4 de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit de kleurweergaven Standaard, Levendig, Natuurlijk, Zwart-wit, Landschap, Portret en Custom. Via deze laatstgenoemde optie kan men zelf een kleurmodus aanmaken, opslaan en hergebruiken.

Ruis

200 ISO
400 ISO
800 ISO
1600 ISO
3200 ISO
6400 ISO
128000 ISO
256000 ISO

Klik op een beeld voor het originele formaat.

Kleurafwijking

Standaard
Levendig
Natuurlijk
Zwart-wit
Landschap
Portret

Klik op een beeld voor het originele formaat.

Beeldkwaliteit

Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Fijn. Voor wat betreft kleurruimte hebben we gebruik gemaakt van Adobe RGB. Daarnaast hebben we veelal de standaard kleurstand Standaard gebruikt. Zoals altijd hebben we de verschillen gemeten tussen de diverse kleurstanden: de kleurstand Standaard is al aan de stevige kant qua verzadiging (+13,4%), terwijl de stand Levendig fiks verzadigd (+24,1%) is. De stand Natuurlijk is nog altijd licht verzadigd (+7,6%) en de standen Landschap (+28,6%) en Portret (+12,9%) zijn weer respectievelijk stevig en rijkelijk verzadigd. In de stand Landschap ligt het accent op blauw en groen en de stand Portret is geoptimaliseerd voor huidtinten. Elke kleurweergave kan overigens voor wat betreft contrast, scherpte, verzadiging en ruisreductie (+/-5) aan de eigen smaak aan worden gepast. Bij ISO-waarden van 200 tot en met 3200 is de opnamekwaliteit zeer goed tot goed. Daarboven neemt de hoeveelheid ruis weliswaar toe, maar zelfs beelden gemaakt op de stand ISO 6400 zijn – zeker als men in RAW fotografeert – na gebruik van een ruisonderdrukkingsprogramma nog altijd zeer goed bruikbaar. De automatische witbalansfunctie deed zijn werk goed. Onze moeilijke testopstelling leverde geen problemen op. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf.

Klik op een beeld voor het originele formaat.

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Panasonic Lumix DMC-GH4 is met name door de uitstekende videokwaliteit een opvallende camera. Op het gebied van beeldkwaliteit onderscheidt de camera zich niet van de concurrentie. Voor wie alleen geïnteresseerd is in het maken van JPEG-beelden is de GH4 dan ook minder interessant. De eerder door ons geteste Panasonic Lumix DMC-GX7 is dan een betere én goedkopere keuze. Hybride gebruikers, dus mensen die veelvuldig foto’s maken én video’s schieten, halen met de GH4 echter een prima hybride camera in huis. Voor bezitters van een Ultra HDTV (4K) is de GH4 een absolute must, want dit is de enige camera waarmee men direct 4K videobeelden kan schieten. Men dient dan wel te beschikken over een hiervoor geschikte SD-geheugenkaart, zoals de door ons gebruikte Kingston 64 GB SDXC (U3) geheugenkaart. Op basis van de uitgebreide functionaliteit, de hoogwaardige body en de uitstekende videokwaliteit is een Pixelmania Award zeker op zijn plaats. De adviesprijzen variëren van € 1499,95 (alleen body) tot € 1.199,95 (body met 14-140 mm lens). Zoekt u een camera waarmee u af en toe een videoclip wilt schieten, dan zijn er goedkopere alternatieven op de markt. Videoliefhebbers kunnen we deze systeemcamera echter warm aanbevelen!

Kijk voor meer informatie op www.panasonic.nl.

Testresultaten

Ruis

Scherpte

Kleurafwijkinge n

Kleurechtheid en witbalans

Chromatische abberatie

Testkaart

Klik op een beeld voor het originele formaat.

Geplaatst in: Systeemcamera's