Computer algemeen
Door 24 februari 2014 Lees verder →

Olympus OM-D E-M10

Olympus heeft haar lijn OM-D systeemcamera’s uitgebreid met een nieuw model: de E-M10. Deze nieuwe systeemcamera combineert de klassieke vormgeving van de E-M5 met diverse krachtige mogelijkheden van de veelvuldig bekroonde E-M1. Dat alles zit verpakt in een uiterst compacte en volledig metalen behuizing. De belangrijkste kenmerken van de nieuwe Olympus OM-D E-M10 zijn een 16-megapixel beeldsensor, elektronische zoeker, kantelbaar touch screen van 7,6 cm, 3-assige beeldstabilisator, snelle Fast AF-scherpstelling, WiFi-functionaliteit, een groot aantal creatieve functies en een ingebouwde pop-up flitser. Wij voelden de E-M10 samen met de nieuwe, compacte 14-42 mm kitlens uitgebreid aan de tand.

In een grijs – analoog – verleden heeft Olympus diverse OM-reflexen op de markt gebracht, die geroemd werden om hun compacte formaat en degelijke bouw. Ook toen was er een reeks topmodellen voor professionals met één cijfer – OM-1, OM-2 enzovoort – in de naam en een aparte lijn camera’s voor amateurs met twee cijfers – OM-10, OM-20 enzovoort – in de naam. Dit kunstje wordt nu herhaald met de OM-D lijn. Na een E-M5 en E-M1 voor (semi-)professioneel gebruik, heeft Olympus met de E-M10 nu een model voor amateurfotografen op de markt gebracht. Waarom ze de camera’s niet gewoon OM-D1, OM-D5 en OM-D10 hebben genoemd is onduidelijk, maar de aanpak is vergelijkbaar. Ondanks het feit dat de E-M10 bedoeld is voor amateurs, heeft Olympus – net als vroeger – ervoor gekozen om de body uit hoogwaardige materialen te vervaardigen, te weten een stevige metaallegering in plaats van kunststof. Met als resultaat dat de E-M10 net zo degelijk aanvoelt als de E-M5 en E-M1. Net als de E-M1 en de E-M5 bezit de E-M10 ook een 16 megapixel beeldsensor in MFT-formaat. De elektronische zoeker (EVF) met 1,44 miljoen pixels is dezelfde als die van de E-M5. In deze zoeker worden dankzij de Adaptive Brightness Technology zowel donkere als lichte scènes precies zo weergegeven als ze met het blote oog worden waargenomen. En met de Creative Control-functie kan men eenvoudig contrast, toon en kleur aanpassen in de zoeker, waarbij het effect van de wijzigingen kan worden beoordeeld voordat de daadwerkelijke opname wordt gemaakt. Vermeldenswaard is ook de ingebouwde pop-up flitser (richtgetal 8,2 bij 200 ISO). Handig bijvoorbeeld voor het inflitsen van portretten in fel zonlicht.

WiFi

Net als de E-M1 bezit de E-M10 ook een ingebouwde WiFi-functie. Om deze WiFi-functionaliteit te kunnen gebruiken dient men de gratis te downloaden app Olympus Image Share op zijn of haar smartphone of tablet te installeren. Deze app telt vier menu-opties, te weten Afstandsbediening, Foto’s importeren, Foto’s bewerken en Geotag toevoegen. De app zorgt voor een gemakkelijke communicatie tussen camera en een compatibele smartphone of tablet. Zo kunt u foto’s direct via deze apparaten doorsturen naar websites en social media, en kunt u deze gebruiken als afstandsbediening zodat u de camera bijvoorbeeld bij een lange belichting niet hoeft aan te raken. Daarnaast kunt u het beeld van de camera live zien op via het scherm van bijvoorbeeld uw telefoon. Vervolgens stelt u eenvoudig scherp en drukt op afstand via WiFi op de ontspanknop. En dankzij de nieuwe kitlens met ingebouwde motorzoom is het nu ook mogelijk om op afstand in- en uit te zoomen. Het is ook mogelijk om beelden te voorzien van GPS-data door de camera via WiFi te koppelen aan een smartphone. De Nederlandstalige app is eenvoudig in gebruik en biedt de fotograaf tal van nieuwe creatieve mogelijkheden.

OLED-kleurenscherm

De E-M10 beschikt over een 7,6 cm (3 inch) kantelbaar OLED-kleurenscherm. Het scherm heeft 1.037.000 pixels en een speciale anti-reflectielaag waardoor het ook in zonlicht goed leesbaar blijft. Eventueel kan men de helderheid (+ en -7) en kleurbalans (+ en -7) handmatig aanpassen. Het scherm kan onder een hoek van circa 50 graden naar beneden uitklappen en via een ingenieus mechanisme onder een hoek circa 80 graden uitklappen met het OLED-scherm omhoog. De eerste stand leent zich prima voor boven het hoofd fotograferen en in de tweede stand vanaf buikhoogte. Deze laatste manier van fotograferen roept herinneren op aan de tijd van middenformaatcamera’s met een lichtkapzoeker. Een te maken beeld kan op het OLED-kleurenscherm worden vergroot met de factor 2, 5, 7, 10 en 14, zodat u bijvoorbeeld bij macrofotografie verzekerd bent van een zeer nauwkeurige scherpstelling. Ook daarbij kan het kantelbare scherm goed van pas komen. Daarnaast kunt u direct in real-time op het OLED-kleurenscherm zien wat het effect van bijvoorbeeld een witbalans- of belichtingscompensatie is. Het scherm is tevens aanraakgevoelig. Dat betekent dat je met je vinger het gewenste scherpstelpunt kunt aanwijzen en met één tikje op het scherm kunt afdrukken. Deze functie is overigens via het groene aanraakknopje op het scherm ook uit te zetten, want anders loop je het risico per abuis opnamen te maken.

Drie-assig beeldstabilisatiesysteem

De E-M10 beschikt over een in de body ingebouwd drie-assige beeldstabilisatiesysteem dat onscherpte tegen moet gaan bij het maken van foto’s met lange sluitertijden. Ook tijdens het filmen kan een dergelijk stabilisatiesysteem onscherpte voorkomen. Een in de camera ingebouwde beeldstabilisator heeft verder als groot voordeel dat deze met alle objectieven werkt. Bewegingsonscherpte wordt veroorzaakt door verschillende soorten bewegingen en dit 3-assige beeldstabilisatiesysteem corrigeert horizontale verschuivingen, verticale verschuivingen en draaiende bewegingen. De fotograaf kan het effect van de stabilisatie meteen tijdens de opname in de elektronische zoeker zien. Het stabilisatiesysteem kent vier standen, te weten I.S. alle richtingen, Verticale I.S., Horizontale I.S. en Automatische I.S. In de praktijk voldoet de laatste stand prima voor alledaagse situaties. Het is ook mogelijk – bijvoorbeeld als de camera op een statief staat – om het systeem uit te zetten. Olympus claimt een compensatie tot maximaal 4 EV, maar wij denken dat 3 EV realistischer is en ook dat is zeker niet slecht. Integendeel, het kan het verschil zijn tussen een gelukte of mislukte opname.

Creatieve effecten

De Olympus OM-D E-M10 is net als de E-M1 en E-M5 van de zogeheten Art Filters voorzien. Met deze kunstzinnige filters kunnen allerhande effecten op de te maken beelden worden toegepast. Het aardige is dat je het effect vooraf in de zoeker kunt beoordelen en dan besluiten of het effect je aanstaat of niet. Erg handig is de bracketing-optie waarbij een gemaakt beeld automatisch van alle in de camera aanwezige Art Filters wordt voorzien. Je krijgt dan uiteindelijke 12 verschillende beelden met de volgende filters: Pop-art, Soft-focus, Bleke/lichte kleur, Lichte toon, Korrelige film, Pinhole, Diorama, Cross-process, Zacht sepia, Dramatische toon, Key Line en Aquarel. Het verwerken daarvan kost even tijd, maar je hebt dan ook wat. De Art Filters kunnen ook worden gebruikt tijdens het filmen. Naast deze creatieve filters, bezit de E-M10 ook nog eens 24 scèneprogramma’s, te weten Portret, e-Portret, Landschap, Landschap+Portret, Sport, Starlight, Avondscène, Avond+Portret, Kinderen, High Key, Low-Key, DBS modus, Macro, Natuur Macro, Kaarslicht, Zonsondergang, Documenten, Panorama, Vuurwerk, Strand & sneeuw, Visoogeffect, Groothoek, Macro en 3D-foto, die beginners onder specifieke omstandigheden behulpzaam kunnen zijn bij het maken van goede opnamen. De optie Photo Story biedt de mogelijkheid om in de camera een fotocollage van twee of meer foto’s samen te stellen. Standaard beschikt de camera over vier verschillende sjablonen meegeleverd. Verder beschikt de E-M10 over verschillende beeldratio’s. Deze kunnen zowel vooraf worden ingesteld of achteraf in de camera op reeds gemaakte JPEG-beelden worden toegepast. Hierbij kan er worden gekozen uit vijf verschillende beeldverhoudingen, te weten 4:3 (standaard), 16:9 (bioscoopformaat), 3:2 (35-mm equivalent), 1:1 (mediumformaat) en 3:4 (portret). Het gekozen beeldformaat wordt tijdens het fotograferen op het OLED-kleurenscherm getoond.

HDR-functie

De E-M10 bezit net als de E-M1 een ingebouwde HDR-functie. HDR staat voor High Dynamic Range ofwel een hoger dynamisch bereik. Dit wordt bereikt door meerdere beelden gemaakt met een belichtingstrapje te combineren in één beeld. De HDR-functie zet men standaard aan via het menu. Gebruikt men deze functie vaak, dan kan men hem toekennen aan een de functietoetsen. Er kan worden gekozen uit de opties HDR1, HDR2, 3F 2.0EV, 5F 2.0EV, 7F 2.0EV, 3F 3.0EV en 5F 3.0EV. In de standen HDR1 en HDR2 worden snel achter elkaar 4 opnamen gemaakt met verschillende belichtingen en vervolgens automatisch in de camera samengevoegd tot een HDR-beeld. In de stand HDR2 krijgt men een wat steviger beeld dan met HDR1. De overige standen zijn bedoeld om automatisch een reeks van 3 of 5 beelden met verschillende belichtingen te maken om deze later in een specifiek HDR-programma samen te voegen tot een HDR-beeld. Er zijn diverse softwareprogramma’s en plug-ins te koop waarmee men HDR-beelden kan maken, zoals het veelgeprezen Photomatix Pro of Nik Software HDR Efex Pro. Uiteraard heeft men op de computer meer controle over het eindresultaat, maar de ingebouwde HDR-functie is toch handig om vlot een HDR-beeld te produceren. Aardig daarbij is dat men vooraf al op het LCD-scherm of in de zoeker kan zien wat het mogelijke resultaat van de HDR-functie zal zijn. Overigens geldt ook nu dat men een statief moet gebruiken om onscherpte te voorkomen.

Video-functie

De E-M10 beschikt over de mogelijkheid om videoclips in Full-HD- (1920×1080 pixels, 30 bps), HD-(1280×720 pixels, 30 bps) en VGA-kwaliteit (640×480 pixels, 30 bps) te maken. De ingebouwde videofunctie ondersteunt daarbij het gebruik van de meeste in de camera aanwezige creatieve filters. Tijdens het filmen kan men de scherptediepte, beeldhoek en autofocus aanpassen. De videofilmpjes worden opgenomen en afgespeeld in het Motion JPEG-formaat (H.264) met een beeldverhouding van 4:3 of 16:9 (breedbeeld). Dankzij de ingebouwde beeldstabilisator bent u bijna altijd verzekerd van een scherp resultaat. Handig is de mogelijkheid om de camera direct na het filmen tevens automatisch een foto te laten maken. De geluidsfunctie maakt gebruik van de nieuwste audiotechnologieën van Olympus, zoals een PCM-opnamefunctie. Het bekijken van de gemaakte videobeelden is geen enkel probleem, want de E-M10 beschikt over een AV-OUT en een HDMI-aansluiting. Vergeet daarbij niet de opties HDMI en Video Uit goed in te stellen, anders krijgt men niet de optimale beeldkwaliteit te zien. Een minpunt is het ontbreken van de mogelijkheid om video’s met 24 of 25 bps op te nemen.

Menu’s

Via een druk op de knop Menu komt u in de menustructuur van de E-M10. Het menu omvat vijf verschillende submenu’s. De eerste twee betreffen de camera-instellingen, het derde menu de instellingen voor het bekijken van de beelden en het vierde menu een groot aantal instellingen waarmee men de werking van de camera kan aanpassen. Het laatste Setup-menu omvat instellingen als datum, tijd, taal, video-uitgang, pixelmapping, firmware enzovoort. Overigens kan men de menustructuur vereenvoudigen door via de optie Menuweergave het vierde menu uit te schakelen. Dat is handig, want als men de camera eenmaal naar wens heeft ingesteld dan is dit submenu eigenlijk overbodig. Het gaat te ver om alle menu-instellingen te bespreken, maar een ding is duidelijk: de E-M10 is mede dankzij diverse programmeerbare knoppen helemaal naar de eigen voorkeuren in te richten waardoor de meeste elementaire functies vrij vlot toegankelijk zijn. De meest effectieve manier om snel toegang te krijgen tot de belangrijkste instellingen is via de knop OK. In balken rechts en onderaan het scherm worden respectievelijk de functies en de bijbehorende instelopties getoond. Via de draaiwielen kan men vlot door de instellingen lopen en na weer een druk op de knop OK de geselecteerde instelling wijzigen. Door licht op de ontspanknop te drukken wordt de wijziging ook vastgelegd. Op deze manier kan men vrij vlot en intuïtief instellingen met betrekking tot zaken als flitser, lichtmeetmethode, scherpstelmethode, ISO-waarde, gezichtsprioriteit, eeldstabilisatie, kleurweergave, witbalans, drivemodus, beeldratio, beeldgrootte enzovoort aanpassen.

Praktijk

Het eerste dat opvalt bij het ter hand nemen van de E-M1 is de prima handligging. De in retro-stijl uitgevoerde E-M10 oogt ook bijzonder aantrekkelijk. De body van magnesiumlegering is zeer robuust en het geheel – camera met 14-42 mm kitobjectief – weegt circa 500 gram. Dat is heerlijk licht. Mede dankzij een opstaande verdikking aan de achterzijde waartegen de duim kan worden geplaatst en de uitstulping aan de voorzijde ligt de camera zeer goed in de hand. De kwaliteit van de elektronische zoeker is goed en dat geldt ook voor het kantelbare 3 inch aanraakgevoelige OLED-scherm. Op dit scherm kan tijdens het fotograferen ook een live histogram zichtbaar worden gemaakt, hetgeen zeker nuttig is om onder moeilijke lichtomstandigheden tot een goede belichting te komen. Ook het ingebouwde raster en waterpas zijn nuttig. De camera beschikt verder over twee draaiwielen, een multi-selector en diverse knoppen waar men zelf functies aan kan toekennen. Vooral dankzij deze laatste optie kan men bepaalde of veelgebruikte functies altijd binnen handbereik hebben door ze aan een van deze toetsen toe te kennen. Handig is ook de sensor naast de elektronische zoeker. Zodra men de camera voor het oog houdt, gaat de elektronische zoeker automatisch aan en het OLED-scherm uit. Prima!

Kitobjectief

We hebben tijdens deze test gebruik gemaakt van het nieuwe M.Zuiko Digital 14-42 mm/F3,5-5,6 kitobjectief. Dit nieuwe zoomobjectief is bijzonder compact en beschikt over een in het objectief ingebouwde 3x optische motorzoom. Dit laatste is vooral handig tijdens het filmen. Hierdoor kan men vloeiend in- en uitzoomen. Ook kan men via de WiFi-verbinding nu op afstand in- en uitzoomen. Het objectief is een ook stuk compacter dan voorgaande kitobjectieven. Het is slechts 2,25 cm lang, heeft een diameter van circa 6 cm en weegt slechts 93 gram. Het objectief heeft een kleinbeeldequivalent van 28-84 mm en een beeldhoek van 75 tot 29 graden. De kortste scherpstelafstand is 20 cm. Het objectief telt drie asferische glaselementen, één asferisch ED-element en één Super HD-element. Vijf cirkelvormige diafragmabladen zorgen voor een natuurlijke vervaging van de achtergrond (bokeh). In groothoekstand meten we een lichte tonvormige vertekening en de lichtafval in de hoeken bedraagt minder dan één stop. Na inzoomen worden vertekening en lichtafval minder. Voor een dergelijk compact pancake zoomobjectief zijn dat prima waarden. De E-M10 is ook verkrijgbaar met het ‘gewone’ 14-42 mm kitobjectief, maar wij hebben een voorkeur voor dit nieuwe pancake zoomobjectief. Wie voor een optimale beeldkwaliteit wil gaan, kan echter beter een losse body aanschaffen met bijvoorbeeld het nieuwe lichtsterke 25 mm/F1,8 standaardobjectief.

Beeldinstellingen

De Olympus E-M10 bezit een 16,9-megapixel beeldsensor, waarvan er effectief 16,1 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 4608×3456 (L) pixels. Lagere resoluties zijn eveneens beschikbaar, zoals 2560×1920 (M) en 1280×960 (S) pixels. Voor wat betreft compressie kan er gekozen worden uit de instellingen Normaal en Fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG+RAW-formaat op een Secure Digital-geheugenkaart. Op onze Kingston 64 GB SD-geheugenkaart passen maar liefst ruim 7250 beelden in JPEG/Fijn- of 3480 beelden in RAW-formaat. Kiezen we voor RAW+JPEG/Fijn dan passen er ruim 2350 beelden op. Het gebruikte RAW-formaat (.ORF) wordt zonder kwaliteitsverlies gecomprimeerd opgeslagen en een RAW-bestand is gemiddeld circa 13,5 MB groot. Een JPEG/Fijn-beeld in de hoogste resolutie is circa 7,5 MB groot. De E-M10 kan maximaal circa 8 -JPEG-beelden per seconde in volledige resolutie vastleggen. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de E-M10 de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit de kleurweergaven i-Enhance, Vivid, Natural, Muted, Portrait en Monotoon. Via de optie Aangepast kan men zelf een kleurmodus samenstellen. Elke kleurweergave is voor wat betreft contrast, scherpte, verzadiging (+/-2) en levendigheid aan de eigen smaak aan te passen. De camera ondersteunt ISO-waarden van 200 tot en met 25600 ISO.

Beeldkwaliteit

Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Superfijn. Voor wat betreft kleurweergave hebben we veelal de standaard stand Natural gebruikt. Zoals altijd hebben we de verschillen gemeten tussen de diverse kleurstanden: de standaardinstelling Natural geeft een licht verzadigde (circa +6,9%) kleurweergave, terwijl de stand Vivid zeer stevig verzadigd (+20,6%) is. De stand i-Enhance is nog meer verzadigd (+31,9%). De standen Muted (+2,3%) en Portrait (+8,4%) zijn respectievelijk neutraal en licht verzadigd. In deze laatste stand ligt het accent ook op de huidtinten. Al met al is de JPEG-beeldkwaliteit van de E-M10 over de gehele linie vergelijkbaar met de E-M1 en minder verzadigd dan de E-M5. Overigens is elke kleurweergave voor wat betreft kleurverzadiging (+/-2) aan te passen. Voor wat betreft beeldruis presteert de E-M10 zeer goed. Beelden tot en met 3200 ISO zijn zonder meer prima bruikbaar en ook de 6400 ISO-beelden zijn dat na enige bewerking ook. Zelfs beelden gemaakt met 12800 ISO ogen – afhankelijk van het onderwerp – vaak na bewerking nog alleszins acceptabel. Vergelijken we de beeldkwaliteit met de E-M5 dan zien we een duidelijke verbetering in de opnamen gemaakt bij hogere ISO-waarden. De automatische witbalansfunctie deed zijn werk ook goed. Onze moeilijke testopstelling werd probleemloos vastgelegd.

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Olympus OM-D E-M10 body is verkrijgbaar in zwarte en zilverkleurige uitvoering. Een losse body kost € 599,99. De kitversie met het M.Zuiko Digital 14-42 mm/F3.5-5.6 lens kost € 699,99 en de kit met het dunne M.Zuiko Digital 14-42 mm/F3.5-5.6 EZ pancake powerzoomlens gaat voor € 799,99 over de toonbank. Vooral deze laatste kit is wat ons betreft een aantrekkelijk propositie. Men beschikt dan over een handzame, hoogwaardige en uiterst degelijk gebouwde systeemcamera boordevol technologische hoogstandjes, zoals drie-assige beeldstabilisatie, HDR-functie, WiFi-ondersteuning, Dual FAST AF enzovoort, waarmee men onder de meest uiteenlopende omstandigheden fraaie 16-megapixel beelden kan maken. Een Pixelmania Award op basis van de prima prijs/kwaliteitverhouding is dan ook op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.olympus.nl.

Geplaatst in: Systeemcamera's