Computer algemeen
Door 16 februari 2014 Lees verder →

Olympus M.Zuiko Digital 25 mm/F1,8

Na eerder lichtsterke 17 mm/F1,8, 45 mm/F1,8 en 75 mm/F1,8 objectieven te hebben uitgebracht, heeft Olympus nu ook een lichtsterk 25 mm/F1,8 standaardobjectief op de markt gebracht. Dit standaardobjectief is vergelijkbaar met een 50 mm objectief op een full-frame camera en prima geschikt voor algemene fotografie. Het compacte objectief is verkrijgbaar in een zilveren en zwarte uitvoering. Wij probeerden het objectief uit op de populaire Olympus OM-D E-M1.

Op een Micro Four Thirds systeemcamera heeft dit objectief een vergelijkbare brandpuntsafstand van 50 mm in kleinbeeldformaat en een beeldhoek van 47 graden. Het objectief weegt circa 137 gram en dat is voor een 50 mm objectief erg licht. De diameter van het objectief is circa 5,8 cm, de lengte zonder zonnekap circa 4,2 cm, de filtermaat 46 mm en de kortste scherpstelafstand 25 cm. Dit laatste is biedt tal van interessante compositiemogelijkheden, prima! Het minimale diafragma bedraagt F22. Het objectief bestaat uit een kunststof behuizing, maar voelt desondanks degelijk aan. De lensconstructie telt 9 elementen in 7 groepen. De meegeleverde lensdoppen én zonnekap – eindelijk wordt deze standaard meegeleverd! – zijn van kunststof. Een buidel om het objectief in op te bergen ontbreekt.

Prestaties

Het M.Zuiko Digital 25 mm/F1,8 objectief stelt mede dankzij het razendsnelle scherpstelsysteem van de E-M1 zeer vlot scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om bijvoorbeeld de scherptediepte te verleggen – door aan de scherpstelring te draaien. Dit gaat dankzij de soepel lopende en brede scherpstelring prima. Het objectief bezit geen scherpstelvizier of andere scherptediepte-aanduidingen bovenop het objectief om bijvoorbeeld het objectief handmatig op een scherptediepte zone in te stellen. De met dit objectief gemaakte beelden hebben op een lichte tonvormige vertekening. Onze metingen geven een vertekening aan van minder dan -1% en dat is in de meeste beelden met het blote oog nauwelijks waar te nemen. Een en ander is eventueel achteraf ook eenvoudig in Photoshop te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit objectief zeer goed. Bij volle lensopening (F1,8) is het beeld in het centrum al zeer scherp, maar in de hoeken nog iets zachter. Na diafragmering neemt de scherpte ook in de hoeken snel toe om bij F4,0 optimaal te presteren, de hoeken zijn dan net zo scherp als het centrum. Daarna neemt de scherpte als gevolg van diffractie weer af. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. De onscherpte (bokeh) oogt rustig. Dat is te danken aan de toegepaste zeven cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten, waardoor er steeds een cirkelvormige opening wordt gevormd. De vignettering oftewel lichtafval is bij volle lensopening (F1,8) in de uiterste hoeken minder dan 1/3 stop en ook dit neemt snel af na diafragmering.

Olympus 25 mm vs. Panasonic 25 mm vs. Voigtländer 25 mm

MFT-camerabezitters die op zoek zijn naar een lichtsterk standaardobjectief kunnen nu kiezen uit drie lichtsterke 25 mm objectieven, te weten de Olympus 25 mm/F1,8, de Panasonic 25 mm/F1,4 en de Voigtländer 25 mm/F0,95. De Panasonic lens is ontwikkeld in samenwerking met Leica en de Voigtländer komt uit de fabrieken van Cosina waar ook Leica objectieven worden gemaakt. Laatstgenoemd objectief is een ‘manual focus’ objectief . Het is van deze drie objectieven ook het meest degelijk gebouwd en met een gewicht van 410 gram ook het zwaarst.

De Voigtländer is ook het meest lichtsterk, met als kanttekening dat beelden gemaakt in de stand F0,95 een wat soft focus-achtige, dormerige uitstraling hebben. Ook de hoeveelheid lichtafval in de hoeken is groter. Na diafragmeren verdwijnt dit snel en produceert dit objectief zeer scherpe beelden. Scherpstellen gaat met de E-M1 dankzij focus peaking probleemloos. De Panasonic lens is iets minder lichtsterk dan de Voigtländer en weegt 200 gram. Dit objectief wordt alom geroemd om zijn scherpte.

Conclusie

www.pixelmania.nlOlympus heeft met M.Zuiko Digital 25 mm/F1,8 objectief een prima lichtsterk en compact standaardobjectief afgeleverd, dat vooral op het gebied van scherpte en contrast uitstekend presteert. Lichtafval en vertekening zijn minimaal en de bokeh oogt fraai. Ook de minimale scherpstelafstand van 25 cm (circa 20 cm vanaf de frontlens) is een pluspunt. Klein minpunt is dat het objectief niet spatwaterdicht is, maar daar staat een alleszins redelijk prijskaartje van € 399,- tegenover. De Olympus is ook goedkoper dan de Panasonic (circa € 549,-) en de Voigtländer (circa € 949,-) en wordt nu ook – hulde Olympus! – geleverd inclusief zonnekap. Overigens hoeven bezitters van een Panasonic of Voigtländer 25 mm objectief nu niet ineens over te stappen, want ook deze objectieven presteren – zie bovenstaande beelden – zeer goed en zijn zelfs nog (iets) lichtsterker. Opvallend is wel dat bij de Olympus het verschil in scherpte – bij F1,8 – tussen het centrum en de hoeken minder groot is dan bij de andere twee objectieven. Ook is het objectief inclusief zonnekap een stuk compacter dan de concurrentie. Op basis van de prima prijs/kwaliteitverhouding kennen wij het M.Zuiko Digital 25 mm/F1,8 objectief een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.olympus.nl.