Computer algemeen
Door 12 november 2013 Lees verder →

Panasonic Lumix DMC-GX7

Panasonic heeft met de Lumix DMC-GX7 een nieuw topmodel in de reeks Lumix systeemcamera’s op de markt gebracht. De camera is de opvolger van de GX1 en bezit als eerste Micro Four Thirds systeemcamera een ingebouwde kantelbare elektronische zoeker. De DMC-GX7 oogt als een klassieke meetzoekercamera waarvan het hart wordt gevormd door een nieuw ontwikkelde 16-megapixel Live MOS-sensor en een vernieuwde Venus Engine beeldprocessor. De camera beschikt verder over een in de body ingebouwd beeldstabilisatiesysteem en de maximale ISO-gevoeligheid bedraagt 256.000 ISO. Dankzij een verscheidenheid aan scherpstelfuncties, waaronder Low Light AF, Pinpoint AF en One-Shot AF, kan de camera in de meest uiteenlopende opnamesituaties prima uit de voeten.

Naast de nieuw ontwikkelde 16-megapixel Live MOS-sensor, de vernieuwde Venus Engine beeldprocessor en het in de body ingebouwde beeldstabilisatiesysteem beschikt de camera nog over tal van andere interessante zaken. Zo beschikt de DMC-GX7 over Creative Panorama, Time Lapse Shot, Stop Motion Animation of Clear Retouch in aanvulling op de populaire Creative Control-modus met een totaal van 22 filtereffecten. Met de functie Stop Motion Animation kan een stop motion video worden gemaakt en met de Clear Retouch-functie kunnen ongewenste delen van een opname worden gewist. Beide handelingen worden simpelweg in de camera uitgevoerd zonder gebruik te hoeven maken van additionele software. De DMC-GX7 beschikt verder over een Full-HD (1920×1080, 60p/60p) video-functie. Hiermee kunnen vloeiende video-opnamen in AVCHD Progressive- en MP4-formaat met stereogeluid worden gemaakt. De full-time AF en AF Tracking zijn ook in de videostand beschikbaar. De GX7 is de eerste Lumix-camera die uitgerust is met een gradatiecurve. U kunt deze gebruiken om de contrastgedragingen van de fotocamera individueel af te stemmen. Met deze functie, die de highlights en schaduwen aanpast, kunt u een van drie voorgeprogrammeerde instellingen kiezen of zelf een eigen sfeer creëren met behulp van het touchscreen of de knoppen op de voor- en achterkant. Deze eigen configuratie kunt u vervolgens opslaan onder een van de drie aangepaste instellingen.

Kantelbare elektronische zoeker

De meest opvallende nieuwigheid aan de DMC-GX7 is de in de body geïntegreerde 90-graden kantelbare elektronische zoeker. Deze beschikt over een hoge resolutie van 2.764.000 pixels en een kleurweergave van circa 100% op basis van Adobe RGB. De zoeker is uitgerust met een oogsensor die automatisch in- en uitschakelt afhankelijk van de actie van de fotograaf. Brengt men de zoeker voor het oog dan wordt de zoeker automatisch ingeschakeld en het LCD-scherm automatisch uitgeschakeld en omgekeerd. De camera begint ook automatisch scherp te stellen zodra men in de oogsensor kijkt. Hierdoor loopt men geen enkele opnamekans mis omdat men nog moet scherpstellen. Naast deze elektronische zoeker beschikt de GX7 voor het bepalen van de compositie over een 3 inch groot LCD-scherm aan de achterzijde van de camera. Dit scherm heeft een resolutie van 1.040.000 pixels en kan 45 graden omhoog en 80 graden omlaag kantelen. Hierdoor kan men uit meerdere hoeken probleemloos fotograferen. Via het menu kan men de helderheid en het contrast van het LCD-scherm aanpassen en een eventuele rood- en blauwzweem corrigeren. Dit zogeheten In Cell Touch LCD-scherm reduceert ook zonlichtreflectie voor een betere inkijk tijdens het fotograferen. Overigens kan men bij invallend zonlicht op het LCD-scherm dit scherm dusdanig kantelen dat het geen probleem oplevert of anders gewoon de elektronische zoeker gebruiken.

Uitgebreid AF-systeem

Alle camera’s in de Lumix systeemcamera serie gebruiken Contrast AF als scherpstelsysteem. In vergelijking met het Phase AF-systeem, dat veel wordt toegepast bij reflexcamera’s, biedt Contrast AF een grotere nauwkeurigheid, vooral bij opnames met een lichtsterke lens en een groot diafragma. Het geavanceerde Contrast AF-systeem maakt de DMC-GX7 niet alleen nauwkeuriger, maar ook aanzienlijk sneller dan reflexcamera’s met Phase AF. Het AF-contrastsysteem van de DMC-GX7 blinkt uit in zowel snelheid als nauwkeurigheid omdat het digitale signaal tussen de fotocamera en de lens tot maximaal 240 bps wordt uitgewisseld. Dankzij een verscheidenheid aan uitgebreide AF-functies, waaronder Low Light AF, Pinpoint AF en One-Shot AF, kan de camera dan ook in de meest uiteenlopende opnamesituaties uit de voeten. In combinatie met de Touch AF-bediening gaat het instellen en het scherpstellen op een onderwerp bijzonder snel en eenvoudig. Hiermee kan men onmiddellijk scherpstellen op het onderwerp door het aan te raken op het LCD-scherm en kan men zelfs de sluiter bedienen. Nadat het onderwerp is vergrendeld door middel van een aanraking, volgt de fotocamera het onderwerp zelfs wanneer het beweegt, dankzij de AF Tracking functionaliteit. De DMC-GX7 is ook voorzien van de Pinpoint AF-functie, waardoor er nog nauwkeuriger kan worden scherp gesteld doordat het scherpstelgebied kan worden uitvergroot. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om scherp te stellen op de pupil in een oog tijdens het maken van en portretopname.

Focus peaking

De DMC-GX7 is ook uitgerust met Focus Peaking waarmee bij handmatige scherpstelling nog nauwkeuriger kan worden scherp gesteld. U kunt in het menu het detectieniveau instellen op High of Low en een kleur selecteren om te contrasteren met de opnameomgeving. In de stand High zijn dit lichtblauw, geel of groen, en in de stand Low blauw, oranje of wit. Wij hebben het uitgeprobeerd in combinatie met een Voigtlander 25 mm/F0,95 objectief en dat werkte uitstekend. Men zet de camera op diafragmavoorkeuze (A) en de autofocus-schuif op handmatig scherpstellen (MF) en vervolgens kan men aan de slag. Tijdens het draaien aan de scherpstelring is duidelijk in de zoeker of LCD-scherm zichtbaar welke delen scherp zullen worden op een eventueel te maken opname. Ook tijdens het wijzigen van het diafragma is dat goed zichtbaar. Focus peaking is niet alleen handig voor objectieven zonder autofocus, zoals de Voigtlander MFT-objectieven, maar ook bijvoorbeeld bij macrofotografie voor het handmatig verfijnen van de scherpstelling. Ook bij portretfotografie is het handig om exact te kunnen bepalen wat wel en wat niet scherp in beeld moet komen.

Intelligent Auto modus

Voor mensen die voor het eerst een systeemcamera met verwisselbare lens gebruiken zorgt de iA (Intelligent Auto) modus ervoor dat men prachtige foto’s kan maken met behulp van een aantal ondersteunende functies zoals AF Tracking, Intelligent D-range Control, Intelligent Scene Selector, Face Recognition en Intelligent ISO Control. In de iA Plus-modus – herkenbaar aan het iA-logo op de functiekiezer – kunnen gebruikers het onscherptegebied in de achtergrond, belichtingscompensatie en witbalans aanpassen zodat ze meer invloed kunnen uitoefenen op het eindresultaat. Dit kan zowel via de draairingen als door middel van aanraking op het LCD-scherm. De camera is ook voorzien van een speciale waterpas-sensor die waarneemt onder welke hoek een opname wordt gemaakt. Hiermee kan men ongeacht de lens die wordt gebruikt altijd kan zien of men de camera rechthoudt. Als de getoonde lijn geheel groen is dan houdt men de camera recht. Dit werkt zowel in landschap- als in portretmodus. Een handige optie die bijvoorbeeld goed van pas komt als men later meerdere beelden aan elkaar wil plakken. De DMC-GX7 is compatibel met de UHS-I-standaard voor SDXC/SDHC-geheugenkaarten en profiteert zo van de snelle gegevensoverdracht.

Creatieve opties

Het aantal creatieve opties dat in de DMC-GX7 is ingebouwd is talrijk. De camera telt 22 creatieve filters, te weten Expressief, Retro, Vroeger, Overbelichting, Donker, Sepia, Zwart-wit, Dynamisch zwart-wit, Ruw zwart-wit, Zacht zwart-wit, Expressieve indruk, Hoge dynamiek, kruisproces, Speelgoedcamera effect, Speelgoedcamera levendig, Bleach bypass, Miniatuureffect, Zachte focus, Fantasie, Sterfilter, Kleuraccent en Zonneschijn. Expressief versterkt de kleuren en geeft opnamen een popart-effect, Retro vervaagt de foto voor een ouderwetse indruk, Vroeger geeft het beeld een zachte en nostalgische uitstraling en Overbelichting zorgt voor een heldere uitstraling. Donker geeft het beeld een donkere uitstraling en Sepia geeft het te maken beeld een nostalgisch sepia-effect. De diverse zwart-wit effecten zorgen voor opvallende zwart-witbeelden, Expressieve indruk levert een beeld op met sterke contrasten en Hoge dynamiek zorgt voor een optimale helderheid in zowel de donkere als de heldere delen. Kruisproces geeft foto’s een opvallend kleureffect en bij gebruik van beide speelgoedcamera-effecten lijkt het op een opname uit een speelgoedcamera. Bleach bypass verhoogt het contrast en verlaagt de verzadiging voor een sober, rustig beeld en Miniatuureffect wekt de indruk van een kijkdoos. De effecten Zacht focus en Fantasie zorgen voor een dromerige sfeer en Sterfilter verandert lichtpunten in sterretjes. Met Kleuraccent kunt u een specifieke kleur accentueren en andere kleuren vervagen en Zonneschijn voegt invallend zonlicht aan een foto toe. Oranje, gele, rode en groene kleurenfilters waren vroeger erg populair bij zwart-witfotografie. De Lumix GX7 beschikt bij het maken van zwart-witopnamen over deze filters. Zo kunt u bijvoorbeeld een rode filter gebruiken om karakter te geven aan de lucht bij een landschapsopname of een groen filter om een portretopname extra aan te zetten.

Scène-instellingen

Naast bovengenoemde filtereffecten beschikt de DMC-GX7 ook nog over 24 scène-instellingen, te weten Geprononceerd portret, Zachte huid, Zacht tegenlicht, Scherp tegenlicht, Ontspannen atmosfeer, Kindergezicht, landschap, Blauwe lucht, Romantische zonsondergang, Levendige zonsondergang, Glinsterend water, Heldere nachtopname, Koele nachtopname, Warme nachtopname, Artistieke nachtopname, Fonkelende verlichting, Nachtportret, Bloemen, Gerechten, Desserts, Bewegende dieren, Sport, Monochroom en Panorama-opname. Deze scène-instellingen zijn bedoeld voor minder ervaren fotografen om onder specifieke omstandigheden toch tot fraaie resultaten te kunnen komen. Videoliefhebbers kunnen hun hart ophalen met Time Lapse Shot en Stop Motion Animation. Met Time Lapse Shot kan men een video-opname maken over een langere tijdperiode van bijvoorbeeld een bloem die opbloeit en met de functie Stop Motion Animation kan een stop motion video worden gemaakt. Met de Clear Retouch-functie kunnen ongewenste delen van een opname worden gewist. Dit kan simpelweg in de camera worden uitgevoerd zonder gebruik te hoeven maken van additionele software

WiFi-functionaliteit

De Lumix DMC-GX7 beschikt standaard over ingebouwde WiFi-connectiviteit met NFC (Near Field Communication)-technologie. Hiermee kunnen gebruikers de camera overal in een handomdraai op hun smartphone of tablet aansluiten, waardoor het delen van beelden een stuk gemakkelijker wordt. Het is ook mogelijk een smartphone of tablet als afstandsontspanner met monitor te gebruiken. Hiervoor dient men de gratis Panasonic Image app op zijn of haar smartphone of tablet te installeren. De werking is daarna simpel. Men drukt op de camera op de knop WiFi en kiest (de eerste keer) voor Nieuwe verbinding. Vervolgens kiest u de optie Op afstand opnemen en weergeven. Daarna gaat men naar de WiFi-instellingen van smartphone of tablet en selecteer men bij netwerk de optie GX7. Het benodigde wachtwoord wordt op het LCD-scherm van de GX7 getoond. Zodra verbinding is gemaakt kan men de camera via de smartphone of tablet bedienen. Via de optie Locatieregistratie kan men via deze app ook GPS-data vastleggen. Met de functie Instant Transfer kunnen foto’s na de opname automatisch naar de juiste smartphone of tablet worden verzonden. Ook kunnen zowel foto’s als video worden gearchiveerd op de geregistreerde digitale apparatuur, bijvoorbeeld een pc. Dit gaat automatisch via het draadloze toegangspunt (router) in huis.

Praktijk

De body van de Panasonic Lumix DMC-GX7 bestaat uit een gegoten frame van magnesiumlegering in zwart of zilver. Dit maakt de DMC-GX7 tot een uiterst degelijke camera. Dit merkt men zodra men de camera ter hand neemt. Een lichte uitstulping aan de rechterkant zorgt voor een goede handligging. Ondanks de ingebouwde elektronische zoeker en flitser is de DMC-GX7 heerlijk compact. Het ontwerp doet op geen enkele manier denken aan een reflex, maar oogt als een klassieke meetzoekercamera. Aan elk onderdeel van de fotocamera is veel aandacht besteed, niet alleen aan hoe hij eruitziet, maar ook aan hoe hij aanvoelt. Fotograferen met de Lumix DMC-GX7 is ons prima bevallen. De camera ligt goed in de hand en de bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. Ondanks de krachtige en talrijke creatieve functies is het aantal bedieningsknoppen beperkt gebleven. De ontspanknop, functiekiezer, twee draaiknoppen, een multi-selector en diverse knoppen aan de achterkant van de body zijn goed gepositioneerd. Aan drie knoppen (Fn1, 2 en 3) kan men zelf eventueel een andere functie toekennen. Schakelen tussen automatisch (AF) en handmatige scherpstelling (MF) gaat via een schakelaartje bij de duim en de meest essentiële camera-instellingen zijn via de knop Quick Menu vlot oproepbaar. Een belichtingscompensatie kan na drukken op het achterste draaiwiel snel worden toegepast. Al met al is de bediening van de GX7 redelijk intuïtief en kwamen we niet voor verrassingen te staan.

Beeldinstellingen

De Panasonic Lumix DMC-GX7 heeft een 16,8-megapixel beeldsensor, waarvan er effectief 16 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 4592×3448 (L) pixels. Er kan ook gekozen worden voor lagere resoluties, te weten 3232×2424 (M) en 2272×1704 (S) pixels, evenals diverse 3:2, 16:9 en 1:1 beeldformaten. De camera slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of JPEG+RAW. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Standaard en Fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG+RAW-formaat op een Secure Digital-geheugenkaart. Op onze 16 GB SDHC-geheugenkaart passen maar liefst ruim 1800 beelden in JPEG/Fijn- of ruim 800 beelden in RAW-formaat. Kiezen voor RAW+JPEG/Fijn dan passen er ruim 550 beelden op. Het gebruikte RAW-formaat (.RW2) wordt zonder kwaliteitsverlies gecomprimeerd opgeslagen en een RAW-bestand is gemiddeld circa 19 MB groot. Een JPEG/Fijn-beeld in de hoogste resolutie is circa 7,5 MB groot. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de Lumix GX7 de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit de kleurweergaven Standaard, Levendig, Natuurlijk, Zwart-wit, Landschap, Portret en Custom. Via deze laatstgenoemde optie kan men zelf een kleurmodus aanmaken en opslaan.

Beeldkwaliteit

Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Fijn. Voor wat betreft kleurruimte hebben we gebruik gemaakt van sRGB. Daarnaast hebben we veelal de standaard kleurstand Standaard gebruikt. Zoals altijd hebben we de verschillen gemeten tussen de diverse kleurstanden: de kleurstand Standaard is enigszins verzadigd (+9,7%), terwijl de stand Levendig fiks verzadigd (+28,1) is. De stand Natuurlijk is nog altijd licht verzadigd (+7,2%) en de standen Landschap (+23,2%) en Portret (+10,5%) zijn weer respectievelijk flink en licht verzadigd. In de stand Landschap ligt het accent op blauw en groen en de stand Portret is geoptimaliseerd voor huidtinten. Elke kleurweergave kan overigens voor wat betreft contrast, scherpte, verzadiging en ruisreductie (+/-5) aan de eigen smaak aan worden gepast. Bij ISO-waarden van 200 tot en met 1600 is de opnamekwaliteit zeer goed tot goed. Daarboven neemt de hoeveelheid ruis weliswaar toe, maar zelfs beelden gemaakt op de stand ISO 6400 zijn – zeker als men in RAW fotografeert – na gebruik van een ruisonderdrukkingsprogramma nog altijd zeer goed bruikbaar. De automatische witbalansfunctie deed zijn werk goed. Onze moeilijke testopstelling leverde geen problemen op.

Conclusie

De Panasonic Lumix DMC-GX7 is een heerlijke camera om mee te werken. De camera levert fraaie 16-megapixelbeelden en de creatieve mogelijkheden zijn talrijk. Ook de videokwaliteit is prima. Kortom, het is een veelzijdige systeemcamera die dankzij het royale aanbod uitstekende Micro Four Thirds-objectieven ook de meest veeleisende fotograaf zal aanspreken. Op basis van de uitgebreide functionaliteit, de hoogwaardige body en de prima beeldkwaliteit is een Pixelmania Award dan ook dik verdiend. De adviesprijzen variëren van € 995,95 (alleen body) via € 1.099,95 (body met 14-42 mm zoomlens) tot € 1.199,95 (body met 20 mm pancake). Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.panasonic.nl.