Computer algemeen
Door 22 november 2013 Lees verder →

Canon Pixma PRO-1

Met de Pixma PRO-1 heeft Canon een nieuw vlaggenschip in de reeks Pixma-printers op de markt gebracht. Het betreft ’s werelds eerste A3+ printer met 12 afzonderlijke inktkleuren. Dit maakt de Pixma PRO-1 uitermate geschikt voor het maken van Fine Art prints voor galeries en commerciële tentoonstellingen. De stijlvol uitgevoerde Pixma Pro-1 oogt voor een A3+ printer ingeklapt betrekkelijk compact. Wij voelden deze nieuwe A3+ fotoprinter aan de tand.

De Pixma Pro-1 heeft een maximale resolutie van 4800×2400 dpi en een minimale druppelgrootte van 4 picoliter. Met Real-time Droplet Control wordt het volume van de inktdruppels continu bewaakt om print na print een consistente kleurdensiteit te garanderen. De printer gebruikt Canon’s Lucia-inktsysteem met Chroma Optimizer. De printer gebruikt twaalf cartridges die afzonderlijk kunnen worden vervangen, te weten cyaan, donkergrijs, fotocyaan, fotomagenta, fotozwart, geel, grijs, lichtgrijs, magenta, matzwart, rood en Chroma Optimizer. De Chroma Optimizer vergroot het kleurenspectrum en zorgt voor vloeiende zwarttinten met hoge dichtheid. Daarnaast voorkomt het glansverschillen door rekening te houden met de reflectie van de ondergrond om zo fotoprints met natuurlijke kleuren te produceren. Het is mogelijk foto’s af te drukken met 16-bits per kanaal voor vloeiende tintgradaties bij zowel zwart-witafdrukken als kleurenprints. Een groot scala aan papiersoorten en -formaten wordt ondersteund, waaronder matte, semi-gloss en glanzende papieren, variërend in grootte van 10×15 cm tot A3+.

Uiterlijk

De Pixma PRO-1 heeft dankzij zijn donkergrijze behuizing en afgeronde hoeken een chique uitstraling. De printer heeft een uitklapbare papierinvoerbak aan de bovenzijde en een uitklapbare aparte doorvoer voor dikke vellen aan de achterzijde. Aan de voorkant zit een uitklapbare papieropvang. Het is ook mogelijk om met behulp van een meegeleverde lade cd’s, dvd’s en BluRay-discs te bedrukken. De omvang is ingeklapt slechts 69,5 x 46,2 x 23,9 cm. Dat het apparaat degelijk gebouwd is blijkt uit het gewicht. Het apparaat weegt maar liefst ruim 27 kg! De aansluitmogelijkheden zijn een Ethernet (10/100 Mbps) en USB 2.0-poort aan de achterzijde en een Direct Print-poort aan de voorzijde. Uitklapbare LCD-schermpjes of kaartlezers ontbreken. Wel wordt de nodige software meegeleverd waaronder Canon Easy-PhotoPrint EX en een Easy-PhotoPrint Pro insteekmodule voor Photoshop CS. Vooral deze laatste maakt het werken met de Pixma Pro-1 erg gemakkelijk.

 

Easy-PhotoPrint Pro

Zoals gebruikelijk bij Canon is de installatie en het in gebruik nemen van de printer eenvoudig. Installeer de meegeleverde driver en software en sluit de printer aan op de computer. Dat is alles. Als men de printer via het netwerk wil gebruiken, dan zal men deze op de gebruikelijke wijze in het netwerk moeten opnemen. Ons advies: geef de printer een vast IP-adres, dan is deze altijd te vinden. De meegeleverde Easy-PhotoPrint EX software maakt afdrukken eenvoudig. U kiest een map, selecteert één of meer afbeeldingen, stelt het juiste papierformaat en papiertype in, en u kunt afdrukken. Alleen de ondersteunde papieren worden getoond en u hoeft niet na te denken over kleurbeheer. Wilt u dat wel, dan kunt u beter afdrukken met de Easy-PhotoPrint Pro insteekmodule voor Adobe Photoshop CS. Open de af te drukken afbeelding in Photoshop CS en kies Bestand >> Automatisch >> Canon Easy-PhotoPrint Pro. Het dialoogvenster Canon Easy-PhotoPrint Pro verschijnt met rechts het af te drukken beeld en links allerhande instellingen die het afdrukken een stuk gemakkelijker maken. Behalve zaken als papierformaat, papiersoort, papierbron en printkwaliteit, kunt u onder andere via de optie Color Adjustment een keuze uit de standaard meegeleverde papierprofielen maken. Zoals we van een professionele fotoprinter mogen verwachten, blijft het hier niet bij.

Colour Management Tool Pro

Er is namelijk via de website van Canon ook nog gratis kleurmanagement software in de vorm van Colour Management Tool Pro te downloaden. Deze software ondersteunt X-rite kleurenspectraalmeters, waaronder de i1 Pro, Colour Munki Photo en Colour Munki Design. Dit stelt fotografen in staat eigen kleurprofielen te creëren voor een optimale afdrukkwaliteit. Dit is vooral handig bij gebruik van papiersoorten waar geen profielen voor beschikbaar zijn of als men niet tevreden is over bestaande kleurprofielen. Verder is de Pixma PRO-1 ook uitgerust met de functie Ambient Light Correction. Deze stelt gebruikers in staat het type verlichting te selecteren waarbij een print zal worden tentoongesteld. De printkleuren worden dan automatisch aangepast om te zorgen voor de best mogelijke kleurreproductie onder verschillende weergavecondities. Dit maakt de Pixma Pro-1 uitermate geschikt voor het afdrukken van Fine Art prints voor galeries.

Praktijk

Een dergelijke printer schaf je niet aan om 10x15cm- of A5-printjes te maken. We waren dan ook vooral nieuwsgierig hoe de Pixma Pro-1 met de grotere formaten omging. Welnu, een randloze A4 afdruk op glossy papier in de hoogste afdrukkwaliteit duurt ruim 6,5 minuut en op A3+ formaat ongeveer 11 minuten. Daarmee is het niet de snelste A3+ fotoprinter, maar het afdrukresultaat mag er zijn. Bij standaardinstellingen vertonen de afdrukken duidelijk overeenkomsten met andere Pixma-modellen, maar door de twaalf inktkleuren zijn de details weer net iets fijner. De kleuren ogen standaard al prima, maar dankzij de vele instelmogelijkheden kan men de kleurweergave helemaal naar zijn of haar hand zetten. Het heeft dus geen zin om de printer daarop ‘direct uit de doos’ te beoordelen. Dankzij de ondersteuning van kleurprofielen en de beschikbaarheid van kleurmanagement software kan men namelijk afdrukken per papiersoort helemaal naar de eigen smaak optimaliseren. Dat de Pixma Pro-1 dankzij de diverse grijs- en zwartinkten ook bij uitstek geschikt is voor het maken van fraaie zwart-witprints, spreekt voor zich.

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Canon Pixma Pro-1 is voor een professionele A3+ fotoprinter redelijk compact en stil. De printer levert – vooral op glanzend papier – sprankelende foto’s, maar kan ook prima met allerhande speciale papiersoorten, karton, canvas en dergelijke uit de voeten. Wat deze A3+ fotoprinter echter boven de concurrentie doet uitsteken zijn de 12 inktcartridges én het uitstekende kleurmanagement. Hierdoor is men in staat het eindresultaat helemaal aan de eigen wensen aan te passen. De Pixma Pro-1 heeft een adviesprijs van 899,- euro en dat is gezien de geboden kwaliteit alleszins redelijk. Op basis van de uitstekende afdrukkwaliteit kennen wij de Pixma Pro-1 een Pixelmania Award toe. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Printers