Computer algemeen
Door 29 oktober 2012 Lees verder →

Groothoeklenzen corrigeren

Photoshop CS6 bezit een ingebouwde functie om de vertekening van visoog- en groothoeklenzen te corrigeren. Het filter gebruikt de fysieke kenmerken van afzonderlijke lenzen om afbeeldingen automatisch te verbeteren. De werking is simpel: kies Filter > Adaptief groothoek (Shift+Ctrl+A). Kies linksboven in het dialoogvenster Adaptief groothoek het gereedschap Restrictie (C) of Veelhoekrestrictie (Y). Vervolgens trek je lijnen over belangrijke objecten die je verticaal of horizontaal wilt rechttrekken of uitlijnen. Klik zo nodig met de rechtermuisknop op de restrictielijnen in de afbeelding en kies je een richting (Horizontaal, Verticaal of Instelbaar) in het pop‑upmenu. In de rechterbovenhoek van het dialoogvenster kan je het type correctie (Visoog, Perspectief, Automatisch of Volledig bolvormig) en de brandpuntsafstand eventueel aanpassen. Met de opties Schalen en Uitsnijdfactor kan je eventuele lege afbeeldingsgebieden die het filter genereert afsnijden. Door onderaan het scherm de optie Voorvertoning aan te vinken kan je het resultaat van de gedane instellingen zien. Klik als alles naar wens is op OK en het beeld wordt gecorrigeerd.

Geplaatst in: Photoshop CS