Tests - Systeem camera's - Olympus

Olympus Pen E-P2

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 >>

Eerder dit jaar bracht Olympus met de Pen E-P1 hun eerste Micro Four Thirds camera op de markt. Nu, nog geen vijf maanden later, is de Pen E-P2 alweer beschikbaar. Deze beschikt in tegenstelling tot de E-P1 over een speciale poort voor het aansluiten van een losse elektronische zoeker of een externe microfoon. Nieuw zijn verder twee extra Art filters, de fotomodus iEnhance en AF-tracking waarmee bewegende onderwerpen beter kunnen worden vastgelegd. Verder beschikt de E-P2 net als de E-P1 over een 12-megapixel Four Thirds beeldsensor, TruePic V-beeldprocessor, anti-stofsysteem, beeldstabilisatiesysteen, creatieve filters, scèneprogramma's en een HD-videofunctie. De camera is verkrijgbaar in het zwart en heeft net als de E-P1 een aantrekkelijke retro-look.

Deze retro-look dankt de camera aan de originele Pen-serie, die in 1959 als een zogenaamde half-frame camera werd geïntroduceerd. Het opvallende ontwerp en vooral de betaalbare prijs maakten dat fotografie destijds binnen handbereik kwam van een veel grotere groep gebruikers. Het idee achter het ontwerp was eigenlijk heel simpel: men wilde een camera ontwikkelen die net zo makkelijk mee te nemen en te gebruiken zou zijn als een pen. De Pen is ontworpen door de legendarische Olympus designer Yoshihisa Maitani, een van de meest beroemde ontwerpers uit de geschiedenis van de fotografie. In 1963 werd de Pen F gelanceerd; de eerste 35-mm half-frame SLR-camera ter wereld. Op het moment van introductie waren er 16 objectieven beschikbaar. In de loop der jaren werden er 17 miljoen Pen-camera's verkocht en daarmee behoort de Pen tot meest populaire en succesvolle cameraseries ooit. Vandaag de dag is de analoge Pen een echt collector's item en op de tweedehandsmarkt worden flinke bedragen neergeteld voor een originele Pen-camera. Met de introductie van de Pen E-P1 de afgelopen zomer en nu de Pen E-P2 borduurt Olympus niet alleen qua naam maar ook qua vormgeving voort op het succes van de originele Pen-camera's.

Elektronische zoeker

Olympus heeft in het streven om een zo compact mogelijke camera te ontwikkelen ervoor gekozen om de E-P1 en nu ook de E-P2 niet van een ingebouwde (elektronische) zoeker te voorzien. Bij de E-P2 wordt nu echter wel standaard een losse elektronische zoeker meegeleverd. Deze dient op de flitsschoen te worden geschoven waarbij deze door middel van een speciale accessoires-poort eronder op de camera wordt aangesloten. De zoeker bezit een LCD-schermpje met 1,44 miljoen pixels en biedt een 100% beeldweergave. Doordat hij 90 graden kan worden gekanteld, wordt het bepalen van een compositie een stuk eenvoudiger en kunt u vanuit veel meer perspectieven fotograferen. Uiteraard ziet u in de zoeker ook informatie over de camera-instellingen en dergelijke. Via een knopje achterop de zoeker kan worden gewisseld tussen het LCD-scherm achterop de camera en de elektronische zoeker. De elektronische zoeker doet zijn werk goed, maar kon ons niet echt bekoren. Hij maakt de camera een stuk groter en heeft als groot nadeel - dat geldt overigens voor elke elektronische zoeker - dat het scherm direct na het maken van een opname even zwart wordt. Hierdoor raken we steeds even het contact met het onderwerp kwijt. Nee, geef ons dan maar een ouderwetse optische opsteekzoeker!

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 >>

Pixelmania Award

Digitale camera's, producten en diensten voor digitale fotografie die hoog scoren in onze tests kennen wij de Pixelmania Award toe.

Recente winnaars zijn:

Nikon D750, DxO Optics Pro 10, Canon iPF6400, Panasonic Lumix DMC-LX100, QNAP TS-853 Pro, Datacolor SpyderHD, Canon EF-S 10-18 mm F4,5-5,6 IS STM, Canon EOS 1200D, Panasonic Lumix DMC-GH4Fujifilm E-X2, Olympus OM-D E-M10.

Boekentip

Fotobewerking op de iPad voor senioren

Studio Visual Steps

€ 19,95

Bestellen

Nieuw van uitgeverij Visual Steps is het boek Fotobewerking op de iPad voor senioren. In deze 288 pagina’s tellende gids staat het werken met foto’s op de iPad centraal. Met de op de iPad beschikbare apps kunt u uw foto’s nog mooier maken. Lees verder...

Bewuster en beter fotograferen met de Canon EOS 6D & EOS 5D Mark II/III

€ 34,95

Pieter Dhaeze

Bestellen

In Bewuster en beter fotograferen met de Canon EOS 6D en EOS 5D Mark II/III behandelt auteur Pieter Dhaeze alle aspecten van het fotograferen met deze full-frame digitale reflexen. Het ruim 300 pagina's tellende boek telt negen hoofdstukken. Lees verder...

Woordenboek
Woordenboek
Pixelfolio
Zonnige klompen door Pixelmania.nl